2024. április 26., péntek

Előmunkálatok a kishomoki szemétlerakón

Útmunkálatok zajlottak a Martonos községbeli földterületen már meglévő hulladéklerakónál felépülő átrakóállomás bejáratánál, mely a szabadkai székhelyű Regionális Hulladéktároló Kft. keretében fog működni. Az átrakóállomás egy olyan zárt rendszerű hulladékkezelő létesítmény lesz, ahol a hulladéknak csak a fizikai állapotát változtatják meg préseléses eljárással.

A telep a begyűjtött hulladék fogadását és ideiglenes tárolását is szolgálja, valamint itt fog történni a későbbiekben annak a szétválogatása vagy átrakodása is, mielőtt egy további helyre szállítják újbóli tárolásra, kezelésre vagy feldolgozásra. A regionális hulladékgazdálkodási terv egy regionális hulladéktároló kiépítését és három átrakóállomás létesítését irányozza elő a lerakótól távolabbi községek területén. A több mint 20 millió eurós támogatású központi tároló kiépítése Orom és Békova között júliusban indul. Az átrakóállomások alapvető célja a szállítási költségek csökkentése lesz. A magyarkanizsai mellett még Zentán és Topolyán készül hasonló létesítmény.

A helyi vonatkozású munkálatokról Kövesdi János, a Magyarkanizsa Község Településrendezési Közvállalat igazgatója a következőket mondta:

A szabadkai székhelyű Regionális Hulladéktároló Kft. igényléssel fordult a magyarkanizsai önkormányzathoz, bizonyos útmunkálatok elvégzését kérte, mivel a kishomoki szemétlerakó eddigi megközelítési útvonala a lerakó területén beleesik az előirányzott állomás építési területébe. Ezt az utat kellett annyira elmozdítani, hogy továbbra is megközelíthető legyen a lerakó. Az útátépítést a közvállalatunkkal szerződéses viszonyban lévő szabadkai Vojput útépítő és karbantartó vállalat végezte és fejezte be a tegnapi nappal bezárólag, lehetővé téve, hogy továbbra is megközelíthető legyen a szemétlerakó, valamint az átrakóállomás építkezési munkálatai is kezdetét vehessék.