2024. április 27., szombat

A legkisebbek színjátszó találkozója

Az óvodás színjátszók 21. alkalommal gyűltek össze Kishegyesen – A szereplés önbizalmat ad a gyerekeknek, mondta el a találkozó fő szervezője

Tegnap Kishegyesen került sor a XXI. Óvodás Színjátszó Találkozóra.

Dr. Szőke Anna megnyitja a babakiállítást (Lakatos János felvétele)

Dr. Szőke Anna megnyitja a babakiállítást (Lakatos János felvétele)

A nagy hagyománnyal rendelkező eseményen ezúttal közel 250 gyermek vett részt Vajdaság számos településéről. A rendezvény ünnepélyes megnyitójára 10 órakor került sor a kishegyesi színházteremben, ahol többek között jelen volt Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere, Szűgyi István, a kishegyesi helyi közösség tanácsának elnöke, és Sipos Tibor, a helyi közösség titkára. Az egybegyűlteket Mohácsi Zoltán üdvözölte, a találkozót pedig dr. Szőke Anna fő szervező, a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének elnöke nyitotta meg. Szőke a médiának arról számolt be, hogy a találkozó egyik legfontosabb szerepe önbizalmat adni a magyar ajkú gyerekeknek.

– Már több mint két évtizede ide várjuk a vajdasági magyar kisgyerekeket. A találkozóról fontos tudni, hogy elsősorban az óvónők kapnak egy nagy indíttatást, hogy az anyanyelvet művelni, ápolni és szeretni kell. Másrészről biztatást ad gyermekeinknek, már óvodáskortól, hogy semmivel sem alárendeltebbek, mint a más ajkúak. Fontos számukra a fellépési lehetőség is, a szülőfalujukon kívül is. Bátorítani, biztatni kell őket, és sok lehetőséget biztosítani arra, hogy felszabaduljanak. A zsűri szerepe a találkozón a véleményezés, mivel nincs díjazás. A zsűri elmondja az óvónőknek, hogy mit hogyan kellene csinálni. A beszédkészséget Molnár Krekity Olga bírálja el, a táncos játékokat Sóti Éva, az Aranykapu Művelődési Egyesület elnöke, én pedig a dramatizációt. Csak jó szándékkal és segítőkészséggel viszonyulunk a résztvevőkhöz és felkészítőikhez. Ami az előadásokat illeti, eddig a népi játékokon volt a hangsúly, de idén túlsúlyba kerültek a dramatikus játékok, ugyanakkor négy kisgyerek népmesével készült – mondta el a fő szervező, majd arról is szólt, hogy a találkozó lebonyolításában oroszlánrész jutott a kishegyesi óvónőknek.

Népi játékot mutatnak be a gyerekek (Lakatos János felvétele)

Népi játékot mutatnak be a gyerekek (Lakatos János felvétele)

A találkozón általában 250–300 gyermek vesz részt, de az idén ez a szám egy picivel alacsonyabb volt, tudtuk meg Szőkétől. Egyébként is kevesebb a magyar gyermek, sokan családostól mennek el, s emiatt tagozatok szűnnek meg az óvodákban, mondta. Az idei találkozóra Zentáról, Tornyosról, Csantavérről, Magyarkanizsáról, Tótfaluról, Topolyáról, Óbecséről és Csókáról érkeztek csoportok.

A fő szervező végezetül arról is szólt, hogy az előadásokkal párhuzamosan játszóház zajlott, a program délutáni része pedig a Kátai-tanyán folytatódott, ahol ebéd is várta a résztvevőket.

BABAKIÁLLÍTÁS

Az ovis színjátszó találkozó kísérő rendezvényeként kedd délután babakiállítás nyílt a kishegyesi általános iskola galériájában. Szőke Annától megtudtuk, hogy több, mint 100 baba látható Vajdaság különböző helységeiből. A legidősebb kiállított baba több, mint 100 éves, és Zentáról érkezett a kiállításra.

– Stílusukat illetőleg a babák végig kísérik a kor szellemét és a technikai lehetőségeket. Nagyon sokszínű és sokrétű a kiállított tárgyak gazdagsága. A népviseletes babák mellett található olasz, német, kirgiz, matyó és még nagyon sokféle baba. A kiállítás nyitva lesz május 22-én, vasárnap fél 9-től fél 1-ig is – mondta el Szőke.