2024. április 26., péntek
LABDARÚGÁS

Tóthfaluból Zanetti és Maldini székébe

A múlt héten nem mindennapi élményben lehetett részük a tóthfalui Nyers István Labdarúgó Akadémia tanulóinak, hiszen Milánóban jártak, ahová azzal a céllal érkeztek, hogy jobban megismerjék a klub névadójának egykori egyesületét, az Intert. Körbejárhatták a stadiont és az edzőközpontot, még a legendás kapitányok székébe is leülhettek. Ezenkívül jártak az Empoli elleni bajnoki meccsen is, úgyhogy felejthetetlen élményekkel gazdagodtak. Legalábbis így látja Volford Tibor, az akadémia edzője, a növendékek egyik kísérője, aki beszámolt nekünk a kirándulásról, az ott tapasztaltakról, illetve a Nyers István emlékét körüllengő, számunkra felfoghatatlan tiszteletről.

• Egykori névadójuk legnagyobb sikereinek helyszínén, Milánóban jártak. Hogyan és milyen céllal jött létre ez a kirándulás?

– Azért szerveztük meg ezt a kirándulást, mert akadémiánk névadója, Nyers István méltatlanul a kevésbé ismert labdarúgók közé tartozik környékünkön, pedig óriási sikereket ért el, és ezzel az úttal is szerettük volna fölhívni a figyelmet az ő nagyságára. Úgy gondolom, hogy nem akármilyen teljesítmény olasz bajnokságot és gólkirályi címet nyerni, az Inter mezében 182 meccsen 133 gólt lőni. Természetesen fontos célunk volt, hogy az akadémistáinkat szerettük volna jobban megismertetni Nyers Istvánnal, az ő történetével, aminek lényeges eleme, hogy megismerjék azt a klubot is, amelyben az egykori kiváló focista legnagyobb sikereit érte el, ezért látogattunk Milánóba.

Nem a klub vendégei voltunk, hanem egy szervezett út volt az Intermania utazási irodán keresztül, de annyiban tudtak nekünk segíteni, hogy szabadabban mozoghattunk kicsit a San Siróban. Évi rendszerességgel tradicionálissá tervezzük tenni ezeket a milánói utakat, az első kirándulásunk arról szólt, hogy megismerkedjünk kicsit a környezettel, a futballközeggel. Kicsit későn kezdtük a szervezkedést, így most mérkőzést nem játszottunk, de reméljük, hogy jövőre már barátságos meccsekre is sor kerülhet az Inter korosztályos együtteseivel.

Volford arról is mesélt, hogy az akadémia remek kapcsolatot ápol Nyers István özvegyével, és miután vele egyeztetnek, szeretnének a náluk szereplő emléktárgyak közül néhányat az Inter múzeumának ajándékozni, mert azt tapasztalták a divat egyik fővárosában, hogy Nyers Istvánt továbbra is óriási tisztelettel emlegetik, a klubtörténet egyik legnagyobb játékosának tartják – egyáltalán nem érdemtelenül, az Inter-góllövők örökrangsorában még mindig az ötödik helyen áll. Alátámasztja az edző megállapításait, hogy Nyers halála után sírját Massimo Moratti Inter-elnök emeltette, és a klub nevében Dejan Stanković vett részt a temetésén.

A kirándulásra 32 személy, 28 gyerek és négy kísérő utazott, a költségeket részben a szülők, részben az akadémia fedezte. Most a kései szervezkedés miatt nagyobb részletekben kell törleszteni, de jövőre emiatt is kezdenék időben a készülődést, hogy az akadémia növendékei közül minél többen elutazhassanak.

• Mennyit láttak a városból, mennyire ismerkedtek össze a klubbal?

– Az idő szűkössége miatt nem sikerült annyira körbejárnunk Milánót, mint amennyire terveztük, de majd jövőre ezt is pótoljuk. Az Internél körbejárhattuk a stadiont, bemehettünk a VIP-boxokba, a sajtófolyosóra, a játékoskijáróba, a két öltözőbe, a múzeumba, kisétálhattunk a pálya szélére, leülhettünk a kispadokra. Az öltözőben a gyerekek leülhettek a mostani játékosok helyére és a korábbi, legnevesebb Inter- és Milan-csapatkapitányok – mint pl. Javier Zanetti az Interből vagy Paolo Maldini a Milanból – helyére is.

• Biztos nagyon motiváló lehet egy ennyi balkáni futballistát foglalkoztató klubnál járni. Nagyobb erőbevetéssel dolgoznak-e az edzéseken azóta a gyerekek?

– Nagy élmény volt ez az egész a gyerekeknek. Észrevehető, hogy motiváltabbak. Elvisszük ugyan évente párszor őket a Ferencváros mérkőzéseire, amit szintén nagy örömmel élnek meg, de össze sem hasonlítható azzal, amit éreztek, amikor kimentünk 50 ezer ember közé az Inter–Empoli-bajnokira – abba a stadionba, amelyről tudják, hogy ott lesz idén a BL-döntő, ismerik a San Siro épületének sok sikerrel övezett történetét. Nagyon boldogok voltak, fölcsillant a szemük a látottaktól. Az is fontos, hogy láthatták, hogy munkával meddig el lehet jutni, hogy Nyers István is honnan küzdötte fel magát történelmi magasságokba, a pályán is szemügyre vehették, hogy mennyi balkáni játékost alkalmaz az Inter – hogy ott volt a szemük előtt Ljajić, Jovetić, Perišić vagy éppen Brozović, ráébresztette őket, hogy valóban ebből a régióból is el lehet jutni az Interbe. Remélem, hogy tényleg komoly motivációs injekció volt ez számukra.

Az akadémián nem mellesleg folyamatosan játékoskiválasztókat tartanak, azok az érdeklődők, akik szeretnének komolyan labdarúgással foglalkozni, és kellő tehetséget is éreznek magukban, nyugodt szívvel keressék Volford edzőt a +381 64 103 17 17-es telefonszámon vagy a tiborvolford@yahoo.com e-mail címen.