2024. április 26., péntek

Vádat emeltek húsz koszovói ellen

Schengeni vízumokkal üzérkedtek - Ibrahim Rugova fia is a vádlottak között van

Húsz ember, köztük Koszovó első elnökének fia ellen emelt vádat az Európai Unió koszovói jogi és igazságügyi missziója (EULEX) egy, a pristinai olasz nagykövetséget is érintő vízumüzérkedési üggyel kapcsolatban - közölte az EULEX csütörtökön.

A Zeri.info koszovói hírportál beszámolója szerint a csoport tagjai 2700 és 3500 euró közötti összegért értékesítették az olasz követség által kibocsájtott, az EU területére való belépést lehetővé tevő schengeni vízumokat. Egy ilyen vízum a szabályos eljárás során 60 euróba kerül.

A vádlottak között van Uke Rugova, a néhai koszovói elnök, Ibrahim Rugova fia is.

A házkutatás során a rendőrség több száz fénymásolt útlevelet, vízumkérelmet, személyigazolvány-másolatot, fényképeket és más dokumentumokat talált Uke Rugova otthonában.

A csoport tíz tagját még 2014 februárjában fogták el, és szervezett bűnözéssel, befolyással való üzérkedéssel és a pristinai olasz nagykövetség kárára elkövetett csalással gyanúsították. A vád ezek mellett embercsempészettel egészült ki.

Az EULEX ügyészségének közlése szerint a bűncselekményeket 2011 és 2014 között követték el, és nem kizárható, hogy a nagykövetség egyes munkatársai is érintettek az ügyben.

A koszovói állampolgárok várhatóan augusztustól már vízummentesen utazhatnak az Európai Unió országaiba, az Európai Bizottság ugyanis rövid időtartamra szóló vízummentes uniós beutazást javasolt a koszovóiak számára. Az 1,8 milliós ország lakosai az ország 2008-ban kikiáltott függetlensége óta csak vízummal utazhattak az EU-ba, sokan azonban csak nehezen tudtak schengeni beutazási engedélyt szerezni.