2024. április 27., szombat
KAJAK-KENU

Olimpiai pótkvalifikáció után világkupa

Nataša Dusev-Janić a hétvégén bebiztosíthatja a riói részvételét

A szerb kajakválogatott szövetségi kapitánya, Miroslav Rodić kihirdette azoknak a nevét, akik majd képviselik Szerbiát az év első világkupáján, amelyet a németországi Duisburgban rendezek meg péntektől vasárnapig. Ugyanezen a helyszínen szerdán és csütörtökön a hiányzó kvótákért pótkvalifikációs verseny lesz, amelyen Szerbia és Magyarország két-két kvótáért harcol majd.

A Starović/Ružičić-Benedek kettőst kivéve a teljes válogatottnak ez a világkupa egy első felmérésnek felel majd meg, amely alapján mindenki fel tudja mérni, hol tart a világ legjobbjaihoz viszonyítva. Az Európa-bajnokságra még néhány számban nincs eldöntve, hogy ki vagy kik állnak rajthoz, konkrétan a férfik kajak négyesben, s a duisburgi futamok után ezen a téren is tisztább lehet a kép. A világkupán az is eldől, hogy K-2 1000 méteren melyik egység képviseli majd Szerbiát a riói olimpián” – mondta Rodić.

Szerbia a tavalyi, milánói világbajnokságon tíz olimpiai kvótát szerzett, s Duisburgban holnap és csütörtökön még két szerbiai versenyző harcolhatja ki a riói részvételt. Kenu egyesben 1000 méteren az ország legjobbja, Strahinja Mladežić, míg női K-1-ben 500 méteren Bedőcs Krisztina áll rajthoz az olimpiai kvótaszerzés reményében.

A Szerb Kupa, ami válogató egyik állomása, bebizonyította, hogy Duisburgban két jól felkészült versenyzőnk indul majd a két kvótáért. Bedőcs Krisztina fantasztikus formában van, s az a véleményem, hogy szép esélyekkel száll vízre a vízumért. A kenusoknál már valamivel nagyobb és komolyabb a konkurencia: Strahinja Mladežić az edzéseken és a futamokon már bizonyította, hogy lehet rá számítani, s amit eddig láttam tőle, úgy látom, közel van a kvótaszerzéshez” – nyilatkozta a szerb szövetségi kapitány.

A duisburgi világkupán résztvevő szerbiai csapat: Dejan Pajić (K-1 1000 m), Marko Dragosavljević (K-1 200 m), Bojan Milinković (K-1 200 m), Marko Tomićević/Milenko Zorić (K-2 1000 m), Simo Boltić/Vladimir Torubarov (K-2 1000 m), Nebojša Grujić/Marko Novaković (K-2 200 m), Marko Tomićević, Milenko Zorić, Dejan Pajić, Vladimir Torubarov (K-4 1000 m), Nebojša Grujić/Bojan Milinković/Marko Dragosavljević/Marko Novaković (K-4 200 m), Nikolina Mijušković (C-1 200 m), Nikolina Mijušković/Nikolina Milić (C-2 500 m), Nikolina Moldovan/Olivera Moldovan (K-2 500 m).

Ami a május 27. és 29. között sorra kerülő račicei világkupát illeti, ez alapján  a verseny alapján állítja majd össze a szövetségi kapitánya a június 24. és 26. közötti Európa-bajnokságra utazók névsorát, de sokkal fontosabb, hogy az olimpiai részvételt illetően néhány számban ez lesz az első válogató. A férfiaknál K-1 200 és 1000 méteren, míg a nőknél a kajak kettesek 500 méteres távján számít a račicei világkupa válogatónak.

A račicei világkupán résztvevő szerbiai válogatott: Dejan Pajić, Marko Tomićević (K-1 1000 m), Marko Dragosavljević, Marko Novaković (K-1 200 m), Vladimir Torubarov (K-1 500 m), Milenko Zorić/Simo Boltić (K-2 1000 m), Nebojša Grujić/Marko Novaković (K-2 200 m), Marko Tomićević, Milenko Zorić, Simo Boltić, Vladimir Torubarov (K-4 1000 m), Ružičić-Benedek Dalma, Milica Starović (K-1 500 m), Nikolina Mijušković (C-1 200 m), Nikolina Mijušković/Nikolina Milić (C-2 500 m), Milica Starović/Ružičić-Benedek Dalma, Nikolina Moldovan/Olivera Moldovan (K-2 500 m).

Jó eséllyel száll harcba a hiányzó két olimpiai kvótáért Magyarország a férfi kajak szakágban: Dombvári Bence 1000 méteren egyesben-, és Hufnágel Tiborral párosban is magabiztosan verte a mezőnyt a múlt heti első válogatón.

Egyesben és párosban is összejöhet a kellő eredmény Duisburgban. A srácok tudják, hogy életük legnagyobb lehetősége odaérni az olimpiára. Felnőttek a nemzetközi mezőnyhöz, nem félek a versenytől és ők sem félnek” – mondta Kiss István, Dombvári és a páros trénere. Kvótát ezúttal az szerezhet, aki párosban nyerni tud, egyesben pedig első, vagy második helyen fut be. Ha a párosnak nem jön össze a győzelem, Magyarországnak akkor is meglehet mindkét hiányzó indulói hely, ugyanis Dombvári mellett az elmúlt héten remekelő Horváth Bence is bízhat a jó szereplésben a K-1 200 méteres versenyszámban.

A pénteken kezdődő világkupán magyar szempontból azok a versenyszámok lesznek a legérdekesebbek, amelyek a válogatási elveknek megfelelően olimpiai válogatónak is számítanak. Férfi C-2 1000 méteren, valamint a két női kajak egyes versenyszámban már most eldőlhet, hogy ki indulhat augusztusban az olimpián. A kenusoknál erre nagyon jó esélye van a Vasbányai Henrik, Mike Róbert egységnek, valamint női K-1 200 méteren az első válogatót szintén megnyerő, háromszoros olimpiai bajnok Nataša Dusev-Janićnak, mert a kihívók (kenuban a Fekete Ádám, Petkó András duó, női K-1 200 méteren pedig Lucz Dóra) nem rendelkeznek jelentős nemzetközi rutinnal. Kozák Danutának ennél nehezebb dolga lesz, ha már a hétvégén be akarja magának biztosítani az olimpiai indulás jogát K-1 500 méteren. Ugyanis riválisa az első válogatón mögötte ezüstérmet szerző Csipes Tamara, aki idén egyszer már nyert ellene a szolnoki tájékoztatón. Keresztbe verés esetén mindhárom számban május 25-én, Szegeden lesz a szétlövés.