2024. április 27., szombat

Kínai vendég levéllel Kínából

Tomislav Nikolić: Szerbia és Kína ugyanarra az álláspontra helyezkedik a meghatározóbb politikai kérdések tekintetében

Tomislav Nikolić szerb államfő tegnap Belgrádban Liu Haj-hszinggal, a kínai külügyminisztérium európai főosztályának vezetőjével egyeztetett Hszi Csin-ping kínai elnök közelgő szerbiai látogatásának részleteiről. A felek egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy történelmi látogatásról lesz szó, amely megerősíti és elmélyíti a két ország kapcsolatait.

Nikolić értékelése szerint Csin-ping látogatása jelzésértékű, amely megerősíti, hogy Kína mennyire értékeli a Szerbiával fenntartott barátságot, még akkor is, ha más országokkal nagyobb értékben valósít meg árucserét, vagy nagyobb értékben ruház be ezekben az államokban. Nikolić szavai szerint Szerbia és Kína ugyanarra az álláspontra helyezkedik a meghatározóbb politikai kérdések – mint amilyen a területi integritás és a szuverenitás – tekintetében. Az államfő az előbbiek szellemében köszönetet mondott Kínának, hogy elvszerűen elutasítja Koszovó egyoldalúan kikiáltott államiságának elismerését.

A folytatásban a gazdaság témáját járták körbe a felek. A szerb államfő elmondása szerint Szerbiát örömmel tölti el, hogy Kína folyamatosan fejlődik, és a világgazdaság mind meghatározóbb játékosa. Mint hozzátette, Szerbia ugyanannyira fáradhatatlanul hitt Kína fejlődésében, mint amennyire fáradhatatlanul Kína ezért a fejlődésért küzdött.

Liu Haj-hszing pedig azért tolmácsolta országa háláját, mert Szerbia megérti és támogatja Kína a Dél-kínai-tengerrel kapcsolatos álláspontját. Ugyanígy Kína Szerbia területi integritásával kapcsolatos álláspontja is határozott, emelte ki a kínai külügyminisztérium tisztségviselője, mondván, hogy a kiváló politikai együttműködés mentén a két ország közötti gazdasági kapcsolatok is fellendülőben vannak.

A teljes körű stratégiai partnerségről szóló megállapodás aláírása tovább erősíti majd az országaink közötti gazdasági kapcsolatokat. Hiszem, hogy a megállapodás mentén fokozódik a szerbiai és a kínai vállalatok közötti együttműködés és a kínai beruházók még nagyobb érdeklődéssel tekintenek Szerbiára. Értékeljük, hogy Szerbiának sikerült megőriznie stabilitását, mint ahogyan azt is, hogy az országban emelkedett az életszínvonal. A kínai államvezetés a továbbiakban is támogatja a kínai beruházásokat Szerbiában. A folyamatban lévő beruházások jól haladnak – taglalta Haj-hszing.

A kínai külügyminisztérium európai főosztályának vezetője a későbbiekben Aleksandar Vučić szerb kormányfővel, az április 24-i rendkívüli köztársasági választásokon a leadott szavazatok majdnem 50 százalékát elnyerő Szerb Haladó Párt elnökével találkozott, valamint átadta neki Li Ko-csiang kínai miniszterelnök levelét.

Li Ko-csiang a levélben gratulációit tolmácsolta az SZHP elnökének, amiért pártja sikeresen teljesített a választásokon, majd Vučić egyik korábbi, a smederevói Acélművek eladását követően megírt levelére reagált.

Köszönöm levelét, amelyet a smederevói Acélművek a HeSteel által való megvásárlását követően írt. Szavai bizonyítják, hogy mennyire elszántan támogatja a Kínai Népköztársaság és a Szerbia közötti kapcsolatok elmélyítését. Ezt nagyra értékelem. A smederevói Acélművek eladása a HeSteelnek új állomása az országaink közötti együttműködésnek – áll a Tanjug hírügynökség értesülései szerint Li Ko-csiang levelében.

Liu Haj-hszing és Vučić a találkozó folytatásában a két ország közötti bilaterális kapcsolatokról, a közös infrastrukturális projektumokról, valamint az energetika és a távközlés témájáról beszélgettek. Ezt követően Hszi Csin-ping kínai elnök közelgő európai, valamint szerbiai látogatása is téma tárgya volt. A kínai államfő valamikor június végén látogat Európába. Látogatását Szerbiában kezdi.

A szerbiai és a kínai rendőrség együttműködése a jövőben még erősebb lesz, mint az eddigiekben, állapodott meg Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter, és Guo Shengkun kínai közbiztonságért felelős miniszter. A felek értékelése szerint az együttműködésnek elsősorban a nemzetközi terrorizmus ellenes küzdelem területén kell erősödnie, de természetesen minden más jellegű bűnözés ellen közösen kíván fellépni a két ország rendőrsége.

Az együttműködés elengedhetetlen feltétele az aktív, rendszeres párbeszéd és információcsere, értettek egyet a felek. A továbbiakban Stefanović Szerbia terrorizmusellenes stratégiájának központi elemeit ismertette Shengkunnal.