2024. április 27., szombat

Kétszáz anyanyelvápoló Muzslyán

Közel kétszáz kisszínész lépett fel a XVI. Suliszínház Fesztivál muzslyai elődöntőjén. Ez volt az anyanyelvápoló csoportok eddigi legtömegesebb rendezvénye, amelyen bánáti és szerémségi diákok léptek fel, az óvodásoktól a nyolcadikosokig. A rendezvényt pénteken délután tartották meg a muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület székházában. A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének a szervezésében megtartott rendezvényen tizennégy előadást láthatott a közönség. Mint ahogy Jódal Rózsa, író, a zsűri elnöke mondja meglepően jók voltak az előadások és nagyon sok fellépő volt. Kitűnő egyéni teljesítmények, a népmesékhez való visszatérés és a pantomim-játék térhódítása jellemezte az idei fesztivál legtömegesebb elődöntőjét.
Ami meglepő volt, hogy eredeti szöveg is született. Méghozzá ugyanattól a gyerekszerzőtől kettő is. Spacsek Olivera a módosi általános iskola nyolcadikos tanulója, a módosiak és a nezsényi anyanyelvápolók előadásának volt a szerzője. A szövegeket szerb nyelven írta. Iskolájában ugyanis csak szerb tannyelven folyik az oktatás. Mint mondja az ötletek maguktól születtek. 

A Suliszínház Fesztivál legfőbb feladata az anyanyelv ápolása azokon a szórványtelepüléseken, ahol már nincs magyar oktatás. Mint ahogy Lukács Gabriella, szervező mondta, nagy örömükre egy új csoport is jelentkezett Surjánból, ahonnan a fesztiválnak eddig még nem voltak fellépői. Az előadásukon látszott, hogy azt tiszta szívvel-lélekkel csinálták.

A suliszinház díjazottjai (Fotó-Kecskés István)

Nezsényben három elsős és két másodikos tanulója van az általános iskola magyar tagozatának. Viszont a magyar anyanyelvápoló csoport foglalkozásait 27 gyerek látogatja, akik többsége szerb osztályban tanul. Mint ahogy Ábel Kornélia, az anyanyelvápolás vezetője mondja, nem véletlen, hogy a gyerekek motiváltak az ilyen barátkozásra, utazásra, színészetre, bármire, amivel valahova el tudnak jutni. Különben nem sok alkalmuk van utazni valahova. 
Az elődöntő legjobb előadását a Maradéki Anyanyelvápoló Csoport mutatta be, és az Almamese című népmese-feldolgozással fellépnek a Suliszínház Fesztivál gálaműsorán, amelyet kedden tartanak meg Csókán.