2024. április 26., péntek

A történelem nagyon érdekes

Pósa Viktória, a Zentai Gimnázium tanulója kifejezetten érdeklődik a történelem iránt. A második osztályos magyarkanizsai lány még általános iskolában szerette meg ezt a tantárgyat. Történelmet legszívesebben délutánonként az udvarban egy fa alatt tanul, azt mondja, ott a szabad levegőn mintha könnyebben a fejében maradnának a dolgok:

– Persze nem lehet mindig a fa alatt tanulni. Ha délután járunk iskolába, hajnalokig is képes vagyok ébren maradni és a történelmet bújni. Leginkább a Napóleonnal kapcsolatos dolgok érdekelnek, meg az első és a második világháború. Könyvtárból szoktam kivenni könyveket, azokat olvasgatom, de az internetet is használom, ott is sok érdekességet lehet találni. Néha még videókat is megnézek egy-egy témával kapcsolatban. Versenyre is szívesen megyek, mert nagy a kihívás, és akkor még többet foglalkozhatom történelemmel. Legutóbb áprilisban Nagyváradon a Varadinum nevű nemzetközi történelmi vetélkedőn vettem részt Lalić Alexandrával és Katona Sárával csapatban, és második helyezést értünk el. Én ezen a versenyen már tavaly is voltam más csapattagokkal, akkor meg elsők lettünk. Idén az 1956-os forradalom volt a téma, és úgy készültünk a lányokkal, hogy felosztottuk egymás között a tanulnivalót. Megvolt, kinek mit kellett elolvasni, hogy biztos ne legyen olyan kérdés, amire nem tudunk válaszolni. Nagyon kellett használni az eszünket, mert logikai feladatok is voltak, de megoldottuk. Ez egy rangos verseny, hiszen Romániából, Szlovákiából, Magyarországról és Szerbiából is voltak csapatok, összesen kilenc. Legközelebb ősszel lesz egy nagyobb verseny, mégpedig Budapesten a Gloria Victis nevű 1956-os emlékünnepség keretében Kárpát-medencei történelmi vetélkedő. Arra máris készülni kell, nehogy kicsússzunk az időből. A felkészülésben történelemtanárom, Pataki Tibor ad útmutatást – magyarázta a lány.
Arra a kérdésünkre, hogy milyen egyetemen szeretne tanulni, Viktória még határozatlan választ adott:
– Még vívódom. A történelmet imádom, viszont orvosnak is szívesen tanulnék. E két dolog közt kell majd döntenem, de bármi is lesz a választásom, a történelem iránti rajongásomon semmi sem változtat. Szerintem fontos tudni, ismerni a múltunkat, akkor könnyebben megérthetjük, mi miért van így a jelenben.