2024. május 8., szerda

A horvát parlament harmadik hete nem határozatképes

A horvát parlament pénteken sem volt határozatképes, jóllehet Tihomir Orešković miniszterelnök egy nappal korábban kijelentette, a kormány rendelkezik támogató parlamenti többséggel - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT) a honlapján.

A horvát nemzetgyűlés harmadik hete egyetlen törvényt sem tud elfogadni a parlamentben, mert nem határozatképes.

Tihomir Orešković kormányfő csütörtöki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: nincsenek átalakítások a kormányban, amely továbbra is rendelkezik támogatói parlamenti többséggel. Hozzátette, hogy pénteken ez ki fog derülni a szavazásnál.

Korábban a sajtóhírek arról szóltak, hogy egyre nagyobb a feszültség a horvát kormánykoalíció két pártja, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Híd Függetlenek Listája között (Most), ezért a nagyobbik koalíciós partner, a HDZ puhatolózó tárgyalásokat kezdett esetleges új kormányzati partnerek felkutatása céljából.

Zoran Milanović, a Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy a kormány nem rendelkezik a parlamentben többséggel. A szociáldemokraták szerint ez pénteken be is bizonyosodott, ezért új választásokat kell kiírni.

Jelenleg a többséget 79 képviselő alkotja a 151 tagú parlamentben, az ellenzéki képviselők száma 72. A legnagyobb kormányzó pártnak, a HDZ-nek a diaszpórával együtt 59 képviselője van, a kisebbik kormányzó pártnak, a Hídnak pedig 15. Ide tartozik még Milan Bandić pártjának két képviselője és három kisebbségi képviselő is: a három szerb parlamenti képviselő közül egy, az albán, valamint a cseh.

A pénteki szavazáson a HDZ pártkoalíciójának képviselői közül ketten igazoltan voltak távol, további háromról nem lehet tudni, miért nem vettek részt az ülésen. Ivan Šuker, a HDZ képviselői csoportjának elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: komolytalan a képviselők hozzáállása, és amennyiben valaki nem képes ellátni parlamenti képviselői feladatát, az mondjon le. Ugyanakkor Šuker továbbra is kitart amellett, hogy a kormány mögött megvan a parlamenti többség. A nemzetgyűlés azután vált határozatképtelenné, miután az ellenzék kivonult a teremből.

A napirend szerint olyan törvényekről kellett volna pénteken szavazniuk a képviselőknek, amelyek többségét a kormány küldte a nemzetgyűlés elé. Egyebek között a külföldiekről szóló törvényről, a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról, a szociális ellátásról és a horvát autópálya-beruházásokat kezelő vállalat (HAC) pénzügyi átszervezéséről.