2024. május 8., szerda

Nyolcvan múzeum várja majd a vendégeket

Az átfogó rendezvény célja a múzeumi kínálatok népszerűsítése és a kulturális élet felpezsdítése Szerbia-szerte – hangzott el tegnap a Városi Múzeumban, a Szerbiai múzeumok, tíz nap, tíztől tízig elnevezésű rendezvény beharangozó sajtókonferenciáján.

A Szerbiai múzeumok, tíz nap, tíztől tízig rendezvénysorozat az Európai Múzeumok Éjszakájával zárul. Felvételünk egy korábbi rendezvény során készült a székvárosban (Dávid Csilla felvétele)

A Szerbiai múzeumok, tíz nap, tíztől tízig rendezvénysorozat az Európai Múzeumok Éjszakájával zárul. Felvételünk egy korábbi rendezvény során készült a székvárosban (Dávid Csilla felvétele)

Vesna Jovičić, a Városi Múzeum igazgatója üdvözölte elsőként a média képviselőit, kifejtette, örül annak, hogy második alkalommal is részt vehetnek ezen a rendezvényen. Azt a tényt, hogy a Városi Múzeum adhat otthont az esemény itteni beharangozójának, külön megtiszteltetésnek tartja.

Tijana Palkovjević Bugarski, a Matica srpska Galériájának vezetője és a rendezvény egyik szervezője a sajtónak kiemelte, hogy a rendezvény célja a múzeumi kínálat bemutatása, a művelődési élet felpezsdítése országszerte. – Felsorolni a teljes programot nagyon nehéz lenne, ehelyett inkább a puszta számokról beszélnék. Tavaly 67, az idén nyolcvan intézmény vesz részt a rendezvényegyüttesben, ez pedig azt jelenti, hogy az érdeklődők 144 különböző helyen élvezhetik majd a programokat. Vajdaságból harminc település képviselteti magát, harminc intézménnyel. A tíz nap alatt csak Újvidéken 23 kiállítás lesz, 7 koncert, 15 előadás és 11 filmvetítés, és ez még nem minden – fejtette ki a szervező.

A rendezvény egyébként az egész ország területén május 12-én kezdődik, és 21-ig (az Európai Múzeumok Éjszakájáig) tart. A program ideje alatt a múzeumok tíz napon keresztül reggel tíztől este tízig lesznek nyitva, a látogatók pedig ingyen mehetnek majd be. Az rendezvényt a művelődési minisztérium szervezi.

Vanja Vučenović, a városi tanács művelődéssel megbízott tagja kifejtette, ez a rendezvény Újvidék szempontjából kimagaslóan fontos, lévén, hogy a város Európa következő kulturális fővárosa lehet. – Emellett ez a jelentős esemény megmozgatja a múzeumokat, a polgárokat, akik rengeteg új információval gazdagodhatnak, új művészeti tartalmakkal ismerkedhetnek meg – magyarázta a városvezetés tagja.

Slaviša Grujić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár felszólalásában megjegyezte, az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeket mindig üdvözli a tartományi vezetőség, lévén hogy a művelődés fontos szegmense társadalmunk mindennapjainak. – Titkárságunk mindig örömmel szervez ilyen rendezvényeket vagy vesz részt a lebonyolításukban. Úgy gondolom, ez a megmozdulás nemcsak a tartomány, hanem az egész ország számára fontos, lévén hogy több önkormányzat vesz részt benne. Mint már elhangzott, Újvidék esélyeit is nagyban növeli abban a törekvésében, hogy kulturális főváros legyen – húzta alá a titkár.