2024. május 4., szombat
NŐI VÍZILABDA

A Zenta kilépett a ligából

A múlt hét végén kellemetlen hír érte a Zenta női csapatát, amely szombaton otthon kezdte volna el a bajnoki rájátszás negyeddöntőjét a belgrádi Taš 2001 ellen. A szövetségből ugyanis egy átirat érkezett, hogy a ligaküzdelmekre vonatkozó szabályzat 6. bekezdése értelmében szabadtéri medencében csak június első hétvégéjétől lehet játszani, ezért a Zenta–Taš 2001 párharc első mérkőzését hivatalos eredménnyel, 0:5-tel regisztrálják.

E hír hallatán szombaton aztán összehívták a csapatot, s a szűkített elnökséggel együtt olyan döntésre jutottak, hogy a Zenta női csapatai a továbbiakig minden olyan versenyből kiszállnak, amelyet a Szerbiai Vízilabda-szövetség (SZVSZ) szervez, mivel nincs lehetőségük saját közönség előtt játszani, tehát nem utaztak el a tegnap esedékes visszavágóra sem.

Ezek a száraz tények, de lássuk, mik is rejlenek mögöttük. Köztudott, hogy Zentán nincs fedett versenymedence, így a lányok egész évben Nagykikindán voltak kénytelenek játszani a mérkőzéseiket. Az elmúlt években, évtizedekben azonban májusban már a zentai 33 méteres medencében, saját közönség előtt tarthatták meg a meccseket, mert ezt a LEN és a SZVSZ szabályzata is lehetővé tette. Ez a mostani szabályzatmódosítás április 28-i keltezésű, amit csak május 6-án, tehát a találkozó előtt egy nappal töltöttek fel a szövetség honlapjára úgy, hogy arról nem értesítették a Zentát, hanem automatikusan küldték ki a hivatalos eredményről szóló határozatot.

Tóth László, a Zenta vezetőedzője két napot telefonálgatott, hátha az ügy végére jár. Végül nem járt sikerrel, mert a szövetségben senki nem vállalt felelősséget a meghozott döntésért, és senki nem tudja, ki indítványozta és ki írta alá a dokumentum megváltoztatását. A funkcionáriusok ilyen hozzáállása és a Zenta hátba támadása nem először fordul elő az utóbbi években, mert a belgrádi csapatok, élükön a C. zvezdával, mindent megtettek (és láthatóan továbbra is megtesznek) azért, hogy a bajnoki serleg még véletlenül se kerüljön a Tisza partjára. Ezt a múltban a játékvezetők ténykedésével is elérhették, most azonban biztosra mentek, a Zenta gyakorlatilag nem játszhat a saját közönsége előtt.

Úgy állunk tehát, hogy a Zenta idén nem vesz részt a ligaküzdelmek befejezésében, a rájátszásban. Hogy őszre mi lesz, azt majd meglátjuk, mindenesetre kellemetlen helyzetben van a klub, mert igen nehéz úgy motiválni egy csapatot a további edzésre és készülésre, hogy tudják, nem fognak versenyezni. A fény az alagút végén talán az lehet, hogy az év eleje óta az új medencével kampányolnak a helyi politikusok, s mivel a haladók bejutottak a zentai önkormányzatba, s a VMSZ koalíciós partnereként nyilván komoly funkciók is jutnak nekik, indokolt immár Belgrádban és Újvidéken is kopogtatni a medencére szánt pénzért, tehát a polgárok joggal várhatják el, hogy a medence építése még az idén elkezdődjön.

S hogy mi a vidám az egészben? Hát az, hogy az egész válogatottat felsorakoztató címvédő C. zvezda még mindig tart a zentai lányoktól! Nem semmi!

A rájátszás első mérkőzésein: Zenta–Taš 2001 0:5 (hivatalos eredmény), Vojvodina–Novi Beograd 8:6. A visszavágókat tegnap játszották.