2024. április 26., péntek

Befogadóközpont nyílik a prostituáltak számára

Újvidéken május derekán a Prevent szervezet önkéntesei vezetésével megnyílik a nappali befogadóközpont a szexmunkások számára

A befogadóközpont pontos helyét nem árulták el, de állítólag a szexmunkások leggyakrabban használt tartózkodási helyén lesz a városban.

A menhelyen szociális munkások, pszichológus, jogász, pszichiáter áll majd a szexmunkások rendelkezésére, a menhelyen letusolhatnak és kimoshatják ruháikat is. Ezenkívül itt a HIV-tesztet és nőgyógyászati vizsgálatot is elvégezhetik – írta a Dnevnik napilap.

Nebojša Đurasović, a Prevent szervezet elnöke elmondta, a szexmunkások ellátását a káros hatások csökkentésére irányuló program keretében valósítják meg, mivel a lakosság legveszélyeztetettebb kategóriájáról van szó.

– A projektumnak nem a legalizáció a célja, hanem azt szeretnénk elérni, hogy ezek a lányok minél tovább egészségesek maradjanak. Az a szándék vezérel bennünket, hogy addig, amíg a szexmunkások nem váltanak életmódot, ne betegedjenek meg, ne kapjanak el olyan betegségeket mint amilyen az AIDS vagy a hepatitis C. Folyamatos edukációs képzéssel szeretnénk megtanítani őket arra, hogyan vigyázzanak saját egészségükre. Ezáltal egyidejűleg azoknak az embereknek az egészségével is törődünk, akik az ő szolgáltatásaikat igénybe veszik, valamint családjaikról és ismerőseikről is gondot viselünk.

A szexmunkások befogadóközpontjában dolgozó aktivisták sok időt töltenek majd a terepen is, így lépnek kapcsolatba a prostituáltakkal. A terepi munkához mobil orvosi csapatra is szükség lesz, a helyszínen tanácsadással is foglalkoznak majd, kondomokat osztogatnak stb. A Prevent szervezet már 2007-óta működik, azóta folyamatos a szexmunkásokkal való kapcsolatuk. Đurasović elmondta, amikor elkezdtek terepre járni, akkor a szexmunkások csupán 30 százaléka használt kondomot, mára ez az arány 90 százalék felett van.

– A prostituáltakkal könnyen kapcsolatba lépünk, és folyamatos a kommunikáció közöttünk. Ők alig várják, hogy megnyíljon a menhely, mert tudják, ott nemcsak kondomot kapnak, hanem megpihenhetnek, megihatnak egy meleg teát, megebédelhetnek és többek között egészségügyi ellátásban is részesülhetnek – magyarázta Đurasović.

Egy nemrég végzett közvélemény-kutatás szerint az újvidéki prostituáltak átlag életkora 27 év, legtöbbjük roma családból származik.

– A szexmunkások zöme roma, az általános iskolát sem végezték el, de sokan Koszovóból jöttek, még személyi számuk sincs. Alapvető jogaikat nem ismerik, nincs sem betegkönyvük, sem személyi igazolványuk – mondta Đurasović.

A szexmunkások számára kialakított menhely projektumát az Európai Unió szerbiai küldöttsége 120 000 euróval támogatja.