2024. április 26., péntek

Vasárnap birkanyírás!

A zentai vásártéren május 8-án rendezik meg a tizenötödik birkanyíró és birkapörköltfőző fesztivált

A népszerű rendezvényt délelőtt 9 órakor a Zentai Fúvószenekar és fogatosok felvonulásával nyitják meg, s ezzel párhuzamosan az arany, az ezüst és a bronz főzőmesteri címért folyó főzőverseny és a pásztorételek versenye is elkezdődik. 9.30-kor kezdetét veszi a birkanyírók megmérettetése, és a látogatók megtekinthetik a birkafajták és a háziállatok bemutatóját is, amelynek programjában a kosok minősítése mellett kecske-, szamár-, ló-, szarvasmarha- és sertéskiállítás várja az érdeklődőket, valamint a díszállatok tulajdonosai is bemutathatják házi kedvenceiket.

A rendezvény színpadán a hagyományokhoz híven a helybéli és a környező községek művelődési egyesületei lépnek föl, ezenkívül kézműves-kirakodóvásár és pásztoröltözék-bemutató is lesz. A tervek szerint 14 órakor kezdetét veszi a fogathajtó verseny, 15 órakor pedig eredményhirdetéssel zárul a program.

A birkanyíró és -pörköltfőző verseny fő szervezője a Zentai Gazdakör, társszervezői és támogatói pedig a Tartományi Mezőgazdasági, Erdő- és Vízgazdálkodási Titkárság, Zenta község önkormányzata, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete, a zentai Kommunális és Lakásügyi Közvállalat, valamint a Vatebet Fejlesztési Ügynökség.