2024. április 26., péntek

Győztesek és vesztesek

A 67 tagú nagybecskereki városi képviselő-testületben a Szerb Haladó Párt abszolút többséget szerzett. A demokraták bejutása hajszálon múlott, gyengén szerepelt a liga is. A szocialisták és a VMSZ viszont maradtak a korábbi szinten (kilenc, illetve két mandátummal). A radikálisoknak és az Elég volt mozgalomnak egyaránt öt képviselője lesz. A fentiekből ítélve nem várható nagy változás a nagybecskereki vkt működésében, mivel az elmúlt négy évben is a haladó-szocialista többség irányította a legnagyobb bánáti város önkormányzatát.
A nagybecskereki haladók által vezetett koalíciónak a helyi parlamentben 35 képviselője lesz. Ez azt jelenti, hogy nincs szükségük szövetségesekre, mint a 2012-es választások után. Ennek ellenére Goran Knežević, az SZHP nagybecskereki városi szervezetének elnöke bejelentette, hogy hamarosan megkezdik a koalíciós tárgyalásokat. Hogy elsősorban kikkel tárgyalnak, az nyilván attól függ, hogy mi történik majd Belgrádban.

(Fotó: Kecskés István)

(Fotó: Kecskés István)

Közben tart a választások elemzése. Egyértelmű, hogy a nagybecskereki választások legnagyobb vesztesei a demokraták, akik éppen, hogy átlépték a küszöböt, és az eddigi 15 mandátum helyett most csak négyet szereztek. De, mint hangoztatják, a létszám helyett a szakmát kell előnyben részesíteni. Gordana Kozlovački, a DP nagybecskereki polgármesterjelöltje szerint csak a kompetens, kellő szakmai tudással rendelkező emberek, akik bizonyítottak a saját környezetükben, lesznek képesek arra, hogy előbbre vigyék a közösséget – párthovatartozásuktól függetlenül. Mint mondja, megpróbálnak majd hidat építeni elsősorban azon pártok felé, amelyek osztoznak a sorsukban. Szakmai szempontból azonban mindenki rendelkezésére állnak.
Csaknem megfeleződött a VSZL támogatottsága. Hét képviselőjük lesz a helyi parlamentben. Aleksandar Marton, a párt városi szervezetének az elnöke szerint a nagybecskerekiek úgy szavaztak mintha legalább úgy élnének, mint ahogyan Svájcban élnek. Pedig a valóság teljesen más. Mint mondja, folytatják a tevékenységünket az ellenzéki oldalon – ott ahol abbahagyták. Véleménye szerint a helyi parlament most sokkal gyöngébb összetételű, mint a négy-öt évvel ezelőtti volt. Emiatt attól tart, hogy tovább romlik a helyzet a városban. A ligások szerint fontos lenne, hogy a helyi parlament erős legyen, ne csak szavazógépezetként működjön, hanem olyan hellyé váljon, ahol Nagybecskerek érdekében a pártok konszenzusra jutnak.

A VMSZ nagybecskereki városi szervezete elégedett az önkormányzati választások eredményével. 1818 szavazatot kaptak, ami 150-nel kevesebb mint amennyit 2012-ben szereztek. Sztojkó József, a VMSZ nagybecskereki városi szervezetének az elnöke szerint, tekintettel a nagy elvándorlásra, majdhogynem sikerült megismételni a négy évvel ezelőtti eredményt. Szentmihályon és Lukácsfalván szinte ugyanannyi szavazatot kaptak mint négy évvel korábban, Erzsébetlakon pedig sikerült növelni a VMSZ-re leadott szavazatoknak a számát. Muzslyán a Vajdasági Magyar Szövetség kapta a legtöbb szavazatot. Ezentúl is két képviselőjük lesz a nagybecskereki vkt-ben. A céljuk az, hogy – mint eddigi is – részesei legyenek a hatalmi koalíciónak, mert csak úgy bírják érvényesíteni a magyar közösség érdekeit.
Nagybecskereken is meglepetést okozott a Saša Radulović nevével fémjelezett Elég volt mozgalom, amelynek öt képviselője lesz a nagybecskereki városi képviselő-testületben. Egyre többen keresik fel irodájukat. Ahogy Svetlana Vukobratović képviselőjelölt mondja, sokan amatőröknek nevezték őket, de azt ígéri, hogy az átláthatóság érvényre juttatása céljából létrejött mozgalom képviselői nem fognak eltérni a célkitűzéseiktől. Mert, mint mondja: „végre tisztességes emberek vették a kezükbe a sorsunk irányítását”. Szavai szerint ezt szavatolja az is, hogy jelöltjeik olyan személyek, akik az életben és a karrierjükben kiteljesültek, senki sem lépett be közéjük személyes érdekből.