2024. április 26., péntek

Zrenjaninu će biti vraćeno izletište

Čak je i, u odnosu na današnju situaciju, u strašnom stanju nekada omiljeno izletište Zrenjaninaca, „Motel Šumica“. Nekretnina je, iz više razloga, već godinama napuštena. Ugostiteljski objekat koji se tamo nalazi je potpuno propao, a i sportski tereni su zapušteni. Od besparice je veći problem neuređena teritorija oko nekretnine. Zbog toga, čak i da volja postoji, ne može da se započne obnova. Lokalna samouprava sada obećava da će do jeseni cela teritorija dospeti u vlasništvo lokalne samouprave i da će se tada moći započeti i sa obnovom.

Zamenik gradonačelnika, Saša Santovac, je izjavio da se grad Zrenjanin obratio Republičkoj direkciji za vlasništvo i da se nada da će se već do kraja godine rešiti vlasnički odnosi nekretnine i da će cela teritorija dospeti u vlasništvo grada. Prema trenutnom stanju stvari, izletište je delom u vlasništvu grada, a delom u vlasništvu preduzeća „Vode Vojvodine“, dok manji deo pripada privatnim vlasnicima.

Lokalna samouprava se nada da će se već na jesen, ili barem do kraja godine, rešiti ovo pitanje i da će se moći započeti sa obnovom izletišta.

Postoje ideje da se motel da u zakup. Pošto se radi o lepoj okolini u blizini grada, postoje i predlozi da se tu pored mogućnosti za sport osiguraju i mogućnosti za muzičke manifestacije. Mada ovu potonju ideju verovatno ne podržava svako. Oni koji bi da beže od vreve grada, izletnici i sportisti, radije žude za tišinom. Ali je bitno da najbliže izletište grada povrati svoj stari sjaj i da opet bude u funkciji za koju je nekada davno sagrađeno.

Decenijama je motel omiljeno izletište svih koji žele da se bave sportom ili da se odmore. Na teritoriji koja se nalazi neposredno pored grada, na deset hektara, pored dva fudbalska terena, postoji i teren za košarku, odbojku, tenis, ali i staza za trčanje u čijoj blizini se nalazi mesto gde se mogu postaviti šatori. Ugostiteljski objekat, na 800 kvadratnih metara, je raspolagao sa 24 sobe, imao je veliki restoran i dobro opremljenu kuhunju. 2003. godine je objekat dospeo u vlasništvo biznismena Momčila Rajića, za čije ime se vezuje neuspela privatizacija, pa zatim i stečaj zrenjaninske pivare. Na izletištu ne samo da nije obavio nikakve radove za obnovu, nego je ceo objekat ostavio na milost i nemilost vremena. Kao posledica toga, objekat su do danas vandali skoro potpuno upropastili. Izletištem upravlja lokalni turistički centar, ali je vlasništvo ugostiteljskog objekta nerazjašnjeno.