2024. április 27., szombat

Apatinban is a haladók győztek

Ennek ellenére megmaradhat a szocialista hatalmi többség

Érdekesen alakult a választási eredmény Apatin községben. A Szerb Haladó Párt 5640 szavazatot szerzett (35,84 %), és ezzel lekörözte az eddig hatalomtartó Szerbiai Szocialista Pártot, amely 5276 voksot kapott (33,52%) a helyhatósági választásokon.

A további eredmények: Szerb Radikális Párt – 979 szavazat (6,22 %), Demokrata Párt – 943 szavazat (5,99 %), Vajdasági Magyar Szövetség – 641 szavazat (4,07 %).

Az eredmények alapján a haladókat és a szocialistákat egyaránt 12 képviselői hely illeti meg, a radikálisoknak és a demokratáknak 2–2, a VMSZ-nek 1 képviselője lesz a községi képviselő-testületben.

A választási eredmények kihirdetését követően a Szerb Haladó Párt helyi szervezete bejelentette, hogy a VMSZ-szel már egyeztettek, és együttműködésre hívják a demokratákat és a radikálisokat is. Amennyiben erre nem hajlandók, a haladók úgy veszik, hogy a fölkért pártok elárulták a választók akaratát.

Meg nem erősített hírek szerint viszont a demokraták és a radikálisok a szocialistákkal lépnek koalícióra, amivel újra övéké lesz a hatalom.