2024. április 25., csütörtök

Kazinczy-érmes a csókai Marx Éva

Április 15–17-e között tartották meg Győrben a Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny 51. Kárpát-medencei döntőjét. A rendezvényen jól szerepelt a vajdasági középiskolások négytagú csapata, a különdíjak mellett egy Kazinczy Emlékérem is régiónkba került.

A nemes vetélkedésnek, amelyet Péchy Blanka színésznő, nyelvművelő, a Kazinczy-díj megalapítója javaslatára 1966-ban rendeztek meg először, hagyományosan a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium ad otthont. Vajdaságot a Topolyán megtartott döntő legjobbjai képviselték: a szabadkai Mányi Heléna, az óbecsei Molnár Kinga, a csókai Marx Éva és az adai Szekerusity Krisztofer.

A Kárpát-medencei megmérettetésen csaknem százhatvan diák vett részt, közülük mintegy harmincan a határon túlról érkeztek. A középiskolások első nap a szabadon választott szövegüket olvasták fel – a szabályzat szerint a műnek esszészerűnek kell lennie, és nem haladhatja meg a három percet –, majd a Beszélni nehéz! feladvány néhány mondatát kellett jelölniük hangsúlyok, szünetek stb. alapján. Másnap, rövid felkészülés után, mindenki ugyanazt az írást olvasta fel, Korzenszky Richárd tihanyi bencés perjel Emberibb legyen a világ című szövegének egy részletét. 

A 12 tagú zsűri három bizottságban értékelte a versenyzőket Balázs Géza, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke, az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszékének vezetője, igazságügyi nyelvész szakértő, Wacha Imre nyelvész, főiskolai docens és Kováts Dániel főiskolai tanár elnökletével.

A legjobb teljesítményt elérő 35 fiatal Kazinczy-érmet vett át a győri városháza dísztermében megtartott ünnepségen. Közöttük volt Marx Éva, a szabadkai Svetozar Marković

Gimnázium harmadik osztályos tanulója, aki a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület színeiben versenyzett.

Az anyanyelvápolók szövetségének egyik különdíját a szabadkai Mányi Heléna érdemelte ki, a Strasser Sándorról, a győri Kazinczy gimnázium alapító igazgatójáról elnevezett díjat szintén Marx Évának ítélték oda, valamint a három vajdasági lány megkapta a Dr. Varga I. Erika Magyar Nyelvért Közhasznú Alapítvány különdíját is.

A szervezők számos kísérőprogrammal is kedveskedtek az összesereglett diákoknak és tanáraiknak, a győri látványosságok megtekintése mellett megnézték a Börtönkarrier című zenés vígjátékot is, amellyel a Komáromi Jókai Színház vendégszerepelt a Győri Nemzeti Színházban.