2024. április 27., szombat

Modern épületbe költözött a városi levéltár Újvidéken

Az Újvidéki Városi Levéltár új épületét a legmagasabb sztenderdek alapján építették, jelenleg 7,6 kilométernyi anyagot tárolnak itt, de az új objektum további 20 kilométer archívum megőrzésére alkalmas.

A nemrég átadott épületben a legmodernebb építészeti és műszaki megoldásokat alkalmazták, rendelkezik kutatótermekkel, könyvtárral, kiállítóteremmel, konferenciateremmel stb. A városi levéltár új épületét április elsején adták át.

Az új épület a legmodernebb sztenderdek alapján épült, négyemeletes, összesen 3300 négyzetméteren tárolható a levéltári anyag (Fotó: Ótos András)

Az új épület a legmodernebb sztenderdek alapján épült, négyemeletes, összesen 3300 négyzetméteren tárolható a levéltári anyag (Fotó: Ótos András)

– Kétségtelenül ez a legmodernebb levéltári épület a régióban. Az új levéltár felbecsülhetetlen értékkel rendelkezik, itt őrzik azokat a dokumentumokat, amelyek Újvidék múltjáról és jelenéről tanúskodnak. Itt tárolják a város művelődéstörténeti kincseit, nagyon büszke vagyok Újvidék polgáraira, hiszen ők biztosították a városi költségvetésben azokat a pénzeszközöket, amelyek segítségével felépülhetett a városi levéltár új épülete. Az elkövetkező 50 évre lehetővé tettük a levéltári anyagok tárolását, az új épület a legmodernebb technológiákat biztosítja a dokumentumok archiválására. Ebből is látszik, hogyan viszonyul az újvidéki önkormányzat a történelemhez, saját identitásához, a hagyományokhoz, valamint ahhoz, hogyan őrizhessük meg azokat a dokumentumokat, amelyek arról tanúskodnak, hogyan fejlődött Újvidék az évszázadok során. Az új épület Podbarán épült, mindannyian büszkék lehetünk rá – mondta Miloš Vučević polgármester az új épületben tett látogatása során.

Petar Đurđev, az Újvidéki Városi Levéltár igazgatója megköszönte az önkormányzat támogatását és óriási segítségét az objektum megépítéséhez, több évtizedes várakozás után végre sikerült megoldani a stratégiailag kiemelt fontosságú, kulturális értékek megőrzésének problémáját.

– A városi levéltárat 1954-ben alapították, a mai városháza épületében működött, egy foglalkoztatottja volt. Hatvan év elteltével sikerült végre egy csodaszép és modern épületbe költöztetni. Az átköltöztetésig csupán 1138 négyzetméter állt rendelkezésünkre, ma viszont 3300 négyzetméteren tárolhatjuk a levéltár dokumentumait, az épület a legmodernebb tűzoltórendszerrel rendelkezik. Az önkormányzat finanszírozta az új épület megépítését, ez is arról tanúskodik, hogy nem hiába kapta a város a Szerb Athén elnevezést – mondta Đurđev, majd hozzátette: Újvidék megérdemelné, hogy elnyerje az Európa Kulturális Fővárosa címet.