2024. április 27., szombat
ASZTALITENISZ

Erdélyi két győzelemre Riótól

A csókai Erdélyi Annamária két győzelemre van a riói olimpiától, miután pénteken két bravúros sikerrel elődöntős lett a svédországi Halmstadban zajló olimpiai kvalifikációs tornán. Erdélyi (125.) a piros főcsoport nyolcaddöntőjében 4:3-ra nyert a cseh Vačenovska (68.) ellen, a negyeddöntőben pedig az ukrán Peszockát (66.) győzte le egy idegtépő meccsen, a negyedik meccslabdát kihasználva 4:1-re, így szombaton 10 órától a holland Li Jie ellen áll asztalhoz a döntőbe jutásért. A másik ágon a magyarországi Póta Georgina és a svéd Ekholm mérkőzik a fináléba kerülésért.

A zentai Fehér Gabriella (129.) és a temerini Pető Zsolt (146.) is kiesett, de mindketten fontos győzelmeket jegyeztek, amelyekkel javítanak a világranglistás helyezésükön, s egy kis szerencsével, valamint egy jó lengyelországi szerepléssel a májusi ranglista alapján ott lehetnek az augusztus 5-én kezdődő ötkarikás játékokon. Fehér egy nappal korábban a román Samarát (29.) győzte le. Pénteken öt játszmában nyert a svájci Moret ellen, majd a negyeddöntőben Ekholmtól (60.) kapott ki.

A szerbiai férfiak közül Aleksandar Karakašević (85.) a piros, Marko Jevtović (130.) pedig a kék 32-es főtábla első fordulójában veszített, míg Pető (146.) a rajton 4:3-ra nyert a magyarországi Kosiba Dániel (120.) ellen, s mivel ismét a világranglistán előkelőbb helyen rangsorolt játékost győzött le, tovább gyarapítja majd pontjainak számát. A temerini játékost a nyolcaddöntőben a francia Lebesson búcsúztatta. Petőnek és a többi szerbiai játékosnak is a World Tour sorozat lengyelországi állomásán lesz még alkalma világranglistás pontokat gyűjteni. A tornát április 20. és 24. között rendezik Varsóban, májusban pedig közzéteszik a legújabb világranglistát, amely alapján majd kiderül, kik lehetnek még ott a riói olimpián.

A halmstadi tornán olimpiai részvételt harcoltak ki, férfiak: Gionisz (görög), Boll (német), Freitas és Apolonia (portugál), Sibajev (orosz), Gerell (svéd), Tokić (szlovén).

Nők: Han Ying és P. Solja (német), Hu Melek (török), Yu Fu (portugál), Li Qian (lengyel), Mihajlova (orosz), Liu Jia (osztrák).

Szombaton a férfiaknál és a nőknél is három kvóta talál gazdára, mivel egyéniben egy országot csak két játékos képviselhet, a németeknek pedig három játékosuk szerzett eddig kvótát. 

Olimpiai selejtező, Halmstad (Svédország), férfiak, piros főtábla, 16 közé jutás: Pető–Kosiba (magyarországi) 4:3, Karakašević–Jančarik (cseh) 3:4. Nyolcaddöntő: Pető–Lebesson (francia) 0:4. Kék főtábla: Jevtović–Nuytinck (belga) 3:4. Nyolcaddöntő: Pattantyús–Gaćina (horvát) 1:4.

Nők, piros főtábla, 16 közé jutás: Erdélyi–Toliu (görög) 4:0. Nyolcaddöntő: Vačenovska (cseh)–Erdélyi 3:4, Fehér–Moret (svájci) 4:1, Póta–De Nutte (luxemburgi) 4:2. Negyeddöntő: Erdélyi–Peszocka (ukrán) 4:1, Fehér–Ekholm (svéd) 1:4, Póta–Privalova (fehérorosz) 4:0.

Kék főtábla: Pergel–Lung (belga) 4:0, Lovas (magyarországi)–Todorović 4:1. Nyolcaddöntő: Pergel–Bilenko (ukrán) 2:4, Lovas–Balažova (szlovák) 2:4.