2024. április 27., szombat

Nyílt nap a nyolcadikosoknak

A több éves hagyományoknak megfelelően a Mezőgazdasági Iskolában az idén is nyílt napot szerveztek a környék nyolcadikosai számára, ahol a végzősök találkozhattak több középiskola kínálatával, megkönnyítve ezzel a pályaválasztást, és lehetővé téve a betekintést a választott iskola munkájába.

Az élelmiszerstandok előtt (Benedek Miklós felvétele)

Az élelmiszerstandok előtt (Benedek Miklós felvétele)

A csütörtökön megtartott nyílt napon nyolc középiskola mutatkozott be, Topolyáról a házigazda mellett jelen volt a Sinkovics József Műszaki Középiskola és a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola, míg Zentáról az Egészségügyi Középiskola, Szabadkáról szintén az Egészségügyi Középiskola, valamint az Ivan Sarić Műszaki Szakközépiskola, a Politechnikai Iskola, és a Vegyészeti-Technológiai Iskola. A jövőbeli középiskolások különböző információkat kaphattak az iratkozásról, és azokról a szakokról, amelyek nyílnak adott oktatási intézményekben. Újságírói kérdésre Tóth Tibor, a fő szervező Mezőgazdasági Iskola igazgatója elmondta, hogy a rendezvényt évek óta a föd napjához közel eső időpontban szervezik meg, így egybekötik annak megünneplésével. Az idén egy kicsivel korábban került sor erre a manifesztációra, mivel a következő héten Szabadkán lesz hasonló rendezvény. Azt is megtudtuk az igazgatótól, hogy a község nyolcadikosai szervezett buszokkal látogattak el az eseményre, és vannak olyan vendégek is, akik más községekből érkeztek. A tegnapi nyílt napon bemutatták a földnapi rajz- és fogalmazáspályázat díjazott alkotásait, emellett különböző vetélkedőkre, sakkbajnokságra, magfelismerési és traktorügyességi versenyre is sor került, a vendégek megkóstolhatták az iskola tanulói által készített süteményeket, pékárut, sült húsokat, az érdeklődök egy igazi birkanyírást is megtekinthettek.

A Mezőgazdasági Iskola standja (Benedek Miklós felvétele)

A Mezőgazdasági Iskola standja (Benedek Miklós felvétele)

Tóth Tibor arról is beszélt, hogy az iskolában három négyéves szak nyílik a következő tanévben: mezőgazdasági, állat-egészségügyi és élelmiszer-ipari technikusi (utóbbi csak magyar nyelven), míg a hároméves szakokat különböző módon kombinálják: magyar nyelven mezőgépszerelő- és kezelő, valamint pék szakok nyílnak, míg szerb nyelven élelmiszer-ipari termelők és virágkertészek. Az iskolában összesen 210 hely várja a mostani nyolcadikosokat. Annyi változás történt a korábbi évekhez viszonyítva, hogy újra van hároméves szak szerb nyelven. Az általános iskolából kikerülő diákok számának csökkenése miatt a szakok száma és összetétele is folyamatosan változik, míg korábban 37 osztálya volt az iskolának, jelenleg ez a szám csupán 27. A munkaerőpiacon bizonyos termelői szakokból hiány mutatkozik, ami szintén kihathat az iskolákra is.