2024. április 27., szombat

Temerini hírek

Monodráma és más rendezvények

Szombaton, április 16-án este 7 órai kezdettel a Tájházban Novecento címmel monodrámát láthat a temerini közönség. Az előadó Ilyés Lénárd Budapestről, a belépőjegy ára 150 dinár. A Virginian nevű gőzhajó a két világháború között járt Európa és Amerika között – fedélzetén milliomosokkal, emigránsokkal és egyszerű, hétköznapi emberekkel. A fennmaradt legenda szerint a hajón esténként egy különös tehetséggel, páratlan improvizációs képességgel megáldott zongorista szórakoztatta a közönséget. Semmihez sem fogható muzsikájával valósággal elbűvölte hallgatóságát. Azt is mondják, egész életét a hajón töltötte, ott született, és lábát soha nem tette szárazföldre. Hogy miért, senki sem tudja, életének talányos rejtélyét magával vitte – örökre.

***

A VMSZ Temerini Községi Női Fóruma április 19-én (kedden) 19 órai kezdettel Mindennapi hősnőink címmel kerekasztal-beszélgetést rendez az Ifjúsági Otthon nagytermében. A rendezvény olyan hölgyeket igyekszik megszólaltatni, akik valamilyen módon közösségünkben kiemelkedő tevékenységet végeznek. A műsor vendége lesz: Bakos Estilla, többgyerekes, munkaviszonyban lévő anyuka (kreatív elárusító), Nemes Ildikó magyartanárnő és Ökrész Rozália, a Magyar Szó Kft. igazgatója. Műsorvezető/moderátor: Sétáló Ildikó.

***

A Középiskolások Népművészeti Vetélkedőjét április 21-én, csütörtökön a temerini színházteremben tartják. Kísér a Fokos zenekar. A szervezők kérik a fellépőket, hogy akik igényt tartanak zenekari kíséretre (elsősorban a táncosok), lehetőleg április 19-ével bezárólag jelezzék a fokoszenekar@gmail.com e-mail címre.

***

Temerini ifjúsági bál – Mulassunk a The End zenekarral április 22-én 21 órakor a temerini Ifjúsági Otthonban. Jegyek elővételben 200 dináros áron, a helyszínen 300 dinárért vásárolhatók. Telefon: 063/66-81-14, 069/19-95-966. n G. B.

***

Védett madarakat mérgeztek meg

A temerini Srndać vadászegyesület őre öt szigorúan védett madár tetemére bukkant a temerini határban. A ragadozókat egy házi kacsa teteme mellett találták meg. Négy mocsári rétihéja és egy egerészölyv hevert a kacsa mellett, de a közelben megtalálták néhány varjú és egy róka tetemét is.

A héják és az ölyv bizonyára a csaliként kihelyezett kacsa húsából ettek, a varjak pedig a mérgezett tojásokból. Minden jel szándékos mérgezésre utal. A csaliként használt kacsához hasonlót tartanak egy közeli tanyán. Az egyesület szeretné felhívni a figyelmet a számtalan mérgezésre, amelyek nem véletlenek, és számuk növekvőben van. „Az elkövetőket szigorúan meg kell büntetni, hogy az ilyen és hasonló esetek ne ismétlődhessenek meg”, figyelmeztetett Sandra Jovanović, a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület munkatársa.