2024. április 26., péntek

Új fölszerelés a népkonyhának

Új fejezet kezdődött kedden a Vöröskereszt zombori szervezetének életében. Eddig ugyanis a monostorszegi diáktábor konyháján főzték és onnan szállították a népkonyhába a rászorulóknak szánt ebédet. A német Help szervezet által adományozott új konyhának köszönhetően immár a zombori Vöröskeresztben készítik a napi 500 adag meleg ételt.

– A lehető legjobb módon igyekszünk majd használni a konyhát, hogy segíthessünk a leginkább rászorulókon. A korábbi évtizedekben is bizonyítottuk, hogy erre képesek vagyunk és akarjuk. A jutalmunk annak tudata, hogy valakit jóllakattunk – mondta a konyha átadásakor Miloš Petrović, a zombori Vöröskereszt elnöke.

– Németország hosszú évek óta Szerbia egyik legnagyobb donátora – jelentette ki Andreas Pleitinger, a Németország belgrádi Nagykövetségének gazdasági együttműködéssel megbízott harmadtitkára. – Igyekszünk enyhíteni a menekültválságon, egyben tartósan kívánjuk segíteni a helyi lakosságot. A német kormány hárommillió eurót különített el a menekültek megsegítésére a régióban. Köszönetet mondok a Help egyesületnek, amely közvetlen partnere a német kormánynak és a szerbiai, valamint a vajdasági Vöröskeresztnek, amely az adományunkat szétosztotta a végső fölhasználók között.

Aleksandra Brkić, a Help szerbiai irodájának igazgatója kiemelte, hogy a szervezet a migránsválság kezdetétől fogva együttműködik a szerb kormánnyal.

– Azon voltunk, hogy az adományok a lokális közösség tartós birtokába kerüljön, így ne csak a válság idején, hanem a későbbiekben a közösség érdekét szolgálja. Ennek a támogatási projektumnak 875 ezer euró volt a költségvetése, ebből részlegesen fölújítottuk az egészségházakat Magyarkanizsán, Pirotban, Zomborban, Szabadkán és Šiden. Eszközöket adtunk két tranzitállomás létrehozására, Zomborban és Šiden, a Vöröskereszt helyiségeinek fölújítására Preševón, és a zombori népkonyha fölszerelése is ennek a támogatásnak a része – nyilatkozta Aleksandra Brkić. Kiemelte még, hogy a támogatási költségvetésből legtöbb pénz Zombornak jutott, valamivel több mint 330 ezer euró.

– A Help szervezet fölismerte a Vöröskereszt kapacitásait, az önkénteseket és humanitárius tevékenységének erejét. A Vöröskeresztnek az operatív-technikai kapacitásainak bővítésére van szüksége, hogy kiteljesíthesse humanitárius misszióját. A népkonyhák programja a szegénység közvetlen enyhítésére irányul. Jelenleg Szerbia 77 városában és községében naponta 35 ezer ember részesül napi egyszeri meleg étkezésben – emelte ki Sinjka Somer, a Szerbiai Vöröskereszt elnök asszonya.