2024. április 27., szombat

Koszorúzás Újvidéken

A költészet napja alkalmából Fehér Ferencre emlékeztünk

A magyar költészet napja alkalmából tegnap délelőtt a Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki szervezete alkalmi megemlékezést szervezett – megkoszorúzták Fehér Ferenc kiemelkedő vajdasági magyar költő, műfordító mellszobrát a róla elnevezett téren.

Az idén immár hatodik alkalommal megszervezett ünnepségen Bordás Győző irodalmár, a szoborállítást kezdeményező bizottság elnöke mondott alkalmi beszédet. Felszólalását az idei költészetnap jelmondataként elfogadott, József Attilától eredő három sorral kezdte:

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Veszem a szót, földobom a levegőbe,

Ott szétesik, és újra megfogom,

És akkor valami más…

Emlékeztetett arra, hogy a jelmondat nem véletlen, hiszen az 1964 óta rendszeresen megrendezett költészetnapi ünnepség mindig újabb tartalmakkal bővül. Először egész napos versmaratonnak álmodták meg, majd 1998-ban újították fel azzal, hogy akkor az ünnepelt költő születésének évfordulójára 14 magyar költő közösen írt egy szonettkoszorút Weöres Sándor Hála-áldozat című szonettjének két-két megadott sorára.

-Újult és frissült tartalmakkal, amikor kiderült, hogy ez a dátum, április 11-e, nemcsak József Attila, hanem Márai Sándor születésének a dátuma is. Ma már a XX. századi magyar irodalom két kiemelkedő alakjának együttes születésnapja a közös ünneplésre is kiváló alkalom, és felvetődött immáron az a gondolat is, hogy legyen ez a nap nemcsak a költészet, hanem az egyetemes magyar irodalom napja. Hogy ezek a műfaji határok mennyire tágíthatók, bizonyítják a mára tervezett rendezvények is – mondta az irodalmár, majd említést tett arról, hogy az idei költészetnapi ünnepségek, megemlékezések a tavaly elhunyt, kétszeres Kossuth-díjas és a vajdasági irodalmat nagymértékben tisztelő Juhász Ferenc költészetének elemzésével kezdődtek a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol a megemlékezés a költői életmű és a képzőművészet egymásra gyakorolt hatásáról is szólt.

-Fehér Ferenc mellszobra előtt állva és a képzőművészetet emlegetve akaratlanul is megelevenedik, hogy költőnk nem egy verset szentelt festő ismerőseinek, barátainak, például Nagyapáti Kukac Péternek, Ács Józsefnek vagy Milan Konjovićnak – emlékeztetett, majd felolvasott ezekből a költeményekből.

A megemlékezésen a Petőfi Sándor MMK szavalójának, Csolák Anitának az előadásában hallhattuk a költő egy művét.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A mellszobornál a Vajdasági Magyar Szövetség városi szervezetének és a kezdeményezőbizottságnak a nevében Erdély Lenke és Németh István koszorúztak, a Magyar Nemzeti Tanács koszorúját Ladisity Melinda helyezte el. Virágot vittek a szoborhoz a doroszlói helyi közösség tagjai, valamint a pirosi Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület képviselői is.

Az ünnepségen többek között jelen volt Nyilas Mihály tartományi kormányalelnök, Fehér László, a VMSZ intézőbizottságának tagja, Patyi Lajos, aki a VMSZ tartományi választási listáján a második helyet foglalja el, Vicsek Annamária köztársasági képviselő, Snejder Sára Ildikó, az Európa Kollégium és Ökrész Rozália, lapkiadóházunk igazgatónője és még sokan mások.

A Fehér Ferenc téren lévő szobrot a VMSZ újvidéki szervezetének kezdeményezésére 2011. január 31-én avatták fel.