2024. április 26., péntek

Bírósági tárgyalást rendeltek el a Led Zeppelin-plágium ügyében

Tárgyalást rendelt el egy amerikai szövetségi bíró annak megállapítására, hogy a Led Zeppelin együttes Stairway to Heaven című számának nyitódallamát valóban az egykori Spirit együttes 1968-as Taurus című hangszeres szerzeményéről másolták-e.

R. Gary Klausner bíró szerint a Spirit együttes néhai gitárosa, Randy Wolfe vagyonát kezelő Michael Skidmore ügyvédje elegendő bizonyítékot nyújtott be a plágiumvádak kivizsgálásához.

A Wolfe szerzői jogait is birtokoló alapot kezelő Skidmore által benyújtott kereset szerint Wolfe 1966-ban vagy 1967-ben írta a Taurus című számot, vagyis évekkel azelőtt, hogy a Led Zeppelin 1971-ben előrukkolt a Stairway to Heavennel.

A két együttes útjai annak idején több koncerten és fesztiválon is keresztezték egymást, de sohasem léptek fel együtt. A bíró szerint az eddig benyújtott bizonyítékok azt sugallják, hogy a Led Zeppelin esetleg hallhatta élőben a Taurust, mielőtt a Stairway to Heaven megszületett.

Skidmore ügyvédje szerint a mostani döntés egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy Wolfe-ot a rocktörténelem egyik legjelentősebb dalának társszerzőjeként ismerjék el.

Az ügyet május 10-én tárgyalják Los Angelesben. A Led Zeppelin basszusgitárosa és billentyűse, John Paul Jones és a Warner Music Group kiadó lekerült a vádlottak névsorából, Robert Plant és Jimmy Page, a dal szerzői azonban továbbra is alperesként szerepelnek az ügyben.