2024. április 27., szombat

Közel két év után ismét összeül a NATO-Oroszország Tanács

Közel két év után április 20-án ismét összeül a NATO-Oroszország Tanács, amely Moszkva ukrajnai beavatkozása miatt utoljára 2014 nyarán ülésezett - jelentette be az észak-atlanti szövetség.

A Brüsszelben megrendezett, nagyköveti szintű tanácskozásnak az ukrán válság, az afganisztáni helyzet és a terrorizmus elleni harc kérdése lesz a középpontjában. A résztvevők emellett a katonai tevékenységek átláthatóságát és kockázatcsökkentését is megvitatják majd.

"Ez nem visszatérés a normális ügymenethez, de párbeszédre van szükségünk" - mondta a NATO egyik szóvivője.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pedig pénteken közölte, a szövetség nem hajlandó "visszatérni a Moszkvával folytatandó együttműködéshez, mint ha mi sem történt volna, amíg Oroszország nem kezdi el betartani a nemzetközi szabályokat".

Miközben a Nyugat és Oroszország továbbra is szemben állnak egymással Ukrajnát illetően, a találkozó szakértők szerint azt jelentheti, hogy a felek hajlandóságot mutatnak a viszony javítására.

A NATO-Oroszország Tanácsot 2002-ben hozták létre az egykori hidegháborús ellenségek közötti bizalomépítés érdekében. A testület 2014 júniusában ülésezett utoljára, a NATO ugyanis befagyasztott minden gyakorlati együttműködést Moszkvával 2014 áprilisát követően, amikor Oroszország magához csatolta a Krím félszigetet.

A Nyugat azzal vádolja Moszkvát, hogy a Krím félszigetet a nemzetközi jog megsértésével csatolta el Ukrajnától, illetve hogy Oroszország szeparatista erőket támogat Kelet-Ukrajnában.