2024. április 26., péntek

Európai jövő nélkül visszatérünk a 90-es évekbe

Szabadkán kampányolt Boris Tadić és Čedomir Jovanović

Rossz lépésnek tartja Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke, hogy Horvátország blokkolta a Szerbia uniós csatlakozásával kapcsolatos, a nemzeti közösségek számára is igen fontos kérdésköröket tartalmazó, 23. tárgyalási fejezet megnyitásával kapcsolatos tárgyalásokat.

A koalíció egy modern, európai, bővített hatáskörű Vajdaságot szeretne (Fotó-Molnár Edvárd)

Ezt szombaton jelentette ki Szabadkán, ahol Boris Tadićtyal, a Szociáldemokrata Párt elnökével kampányolt. Jovanović szerint Horvátországnak mindenképp módosítania kell ezt az álláspontját, mert az európai jövő nélküli Szerbia a kilencvenes évek Szerbiája. Csakis egy európai Szerbia az, amellyel megnyugtató módon lehet rendezni a még nyitott kérdéseket. Jovanović Szerbia jelenlegi vezetőitől pedig azt követelte, hogy vessenek véget ennek az őrületnek, amely kételyeket ébreszt, hogy Szerbia képes arra, hogy egy normális európai ország legyen. Ezt úgy tehetik meg, ha  megfékezik a szélsőjobboldalt és a minden irányba fenyegetőző Šešeljt.

Boris Tadić azt emelte ki, hogy ha a két ország között feszültté válik a helyzet, annak a nemzeti kisebbségek isszák meg a levét: mind a horvátországi szerbek, mind a szerbiai horvátok. Az ő elnöksége idején ilyen veszélyes politizálás elképzelhetetlen volt mind az egyik, mind a másik oldalról.

Mint mondták, a Szövetség egy jobb Szerbiáért – Liberális Demokrata Párt, Vajdasági Szociáldemokrata Liga, Szociáldemokrata Párt koalíció egy modern, európai, bővített hatáskörű Vajdaságot szeretne. A nyugdíjak visszaállítása, Vajdasági gazdasági fellendítése is szerepel választási ígéreteik között.