2024. április 27., szombat

Az önkormányzaté lesz a távfűtés

A zentai hővezeték felújítását az idén meg akarják kezdeni

Varga Viktor, a zentai községi tanács gazdaságfejlesztéssel, mezőgazdasággal és környezetvédelemmel megbízott tagja tegnap sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a polgármester és a cukorgyár igazgatója a napokban aláírja azt a szerződést, amelynek értelmében a távfűtő hővezeték visszakerül az önkormányzat tulajdonába:

– Ez azért nagyon fontos lépés, mert az önkormányzat a hővezetéket csak úgy tudja felújíttatni, ha a tulajdonában van. Csak így lehetséges, hogy az önkormányzat hazai vagy külföldi pályázatokon pénzt biztosítson erre, akár vissza nem térítendő támogatások, akár hosszú lejáratú és kedvező kamattal felvett kölcsönök formájában. A hővezetéket 17,5 millió dinárért vesszük át a cukorgyártól, ennyi a hővezeték könyvelőségi értéke, valójában a magisztrális és a másodlagos vezetéket az önkormányzat nulla dinárért kapja el, a 17,5 millió dinár a cukorgyár által az alállomásokon felszerelt kalorimétereknek és annak a mérőállomásnak az ára, amelyet a gyár két évvel ezelőtt épített a városba bejövő hőmennyiség mérésére. A pénzt három év alatt kell kifizetnie az önkormányzatnak, 2017-től 2019-ig. A megállapodás értelmében az idén semmit sem fizetünk, de amint a szerződést aláírják, és a közjegyző hitelesíti, a hővezeték az önkormányzat tulajdonába kerül. Sokan szkeptikusok voltak az üggyel kapcsolatban, de egy másfél éves folyamat eredményeként erre a fontos lépésre napokon belül sor kerül – mondta Varga Viktor.

Hangsúlyozta, hogy már tárgyalnak a német fejlesztési bankkal, amely biztosítaná a vissza nem térítendő eszközöket és kölcsönöket a hővezeték felújításához. Elmondta, hogy a több mint 20 km hosszú vezetéknek és az 52 alállomásnak az állapotát a német GIZ cég térítésmentesen felméri, és a terveik szerint még az idén megkezdik a felújítást. A meghibásodásokat fogják elhárítani, nem az egész vezetéket cserélik.

A fűtés módjáról szólva elhangzott, hogy tovább tárgyalnak a belga Wind Vision céggel, mely már hat hektár területet vásárolt a valamikori kendergyár területén és biomasszával fűtene, de addig is, függetlenül attól, hogy a cukorgyár gazdát cserélt, a kampányban megtermelt hőenergiával fűtenek, vagyis a város nem marad fűtés nélkül. A fűtés árával kapcsolatban elhangzott, hogy habár csökkent a gáz ára, a távfűtés árát már nem tudták csökkenteni, ugyanis ezt visszamenőleg nem lehet megtenni, áprilisban pedig csak pár napot fűtöttek. A következő szezonra új árat szabnak majd.