2024. április 26., péntek
Nagybecskerek

A Várady család hagyatéka a Népmúzeumban

A nagybecskereki Népmúzeumban tegnap megnyitották a Várady család emlékszobáját. Az eseményen jelen volt Várady Tibor akadémikus és Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere.

Dokumentumok, diplomák, fényképek, festmények, könyvek, újságcikkek, pecsétek és régi bútorok láthatók a Várady család emlékszobájában, amelyet pénteken nyitottak meg a nagybecskereki Népmúzeumban. A gyűjtemény számos értékes tárgyat tartalmaz, melyeknek nemcsak művészeti, hanem történelmi értéke is van. Ilyen például az íróasztal, amelyet Kiss Ernő aradi vértanú családja ajándékozott a Várady családnak.

– Valamiképpen az eltűnés küszöbéről próbáltuk megmenteni egy hagyományt, amely persze családi hagyomány, de én talán mondhatom azt is, hogy ez a város hagyománya is. És valamiképpen azt is hozzátenném, hogy a kisebbségvédelem hagyománya is. Nagyapám sokat foglalkozott a világháború előtt az akkori szerb kisebbség védelmével. A két világháború között a magyar kisebbség védelmével foglalkozott. A világháború alatt a zsidók sorsával, a világháború után pedig a németekével, nyilatkozta a megnyitón Várady Tibor akadémikus, megjegyezve, hogy a hagyaték megmaradásának ez volt a legjobb és remélhetőleg a legfenntarthatóbb módja.

A hagyatéki szerződést tavaly írták alá. Az emlékszoba berendezésének a költségeit Nagybecskerek Város önkormányzata biztosította. Vladislava Ignjatov kurátor-történész hangsúlyozta a Népmúzeumnak ajándékozott dokumentumok kortörténeti jelentőségét. Szerinte a Várady családnak az a jelentősége, hogy folyamatosan jelen volt a vidéken és a város közéletében. A családban tiszteletet élvezett a jog, félretéve az ideológiát, a politikát és a nemzeti előítéleteket.

A bútorok többsége Várady Imre tulajdonát képezték, aki a budapesti tanulmányairól visszatérve 1893-ban megnyitotta ügyvédi irodáját, amely 2014-ig megszakítás nélkül dolgozott. A Várady család emlékszobája az állandó kiállítás része és a múzeum első emeletén tekinthető meg.