2024. április 23., kedd
IZBORI 2016.

Interes nacionalne politike i jačanje preduzetništva

U prisustvu Viktora Orbana 13. aprila će se potpisati sto ugovora sa onima koji su uspešno konkurisali u Subotici. Na Paliću je održana konferencija pod nazivom „Jačajuća mađarska preduzeća u Karpatskom basenu”.

Mađarska fondacija Palas Atene Domus Inovationis (PADI) je organizovala konferenciju van matice pod nazivom „Jačajuća mađarska preduzeća u Karpatskom basenu”. Manifestacija na Paliću je nastavak konferencije održane u decembru u Budimpešti, a učesnici su bili mađarski mali i srednji preduzetnici iz Vojvodine. Radi se o uspešnim biznsmenima koji već imaju privredne veze, i koji već eventualno i izvoze na inostrano tržište.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Gost konferencije je bio predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor, koji je učesnicima govorio o mogućnostima koje pruža raspisan konkurs Fondacije Prosperitati, kao i o donaciji od pedeset milijardi forinti koju je osigurala mađarska vlada.

Moderator konferencije je bio savetnik guvernera Nacionalne banke Mađarske, Balaž Hidvegi, koji je u svom pozdravnom govoru naglasio da je ovaj susret nastavak konferencije održane u decembru, u Budimpešti, koja i u praksi pomaže preduzetnike. Učesnici su, između ostalog, mogli čuti i informacije o mogućnostima za pomoć, o carinskoj regulativi, o izvozu, o pripremi strategije za inostrano tržište, a mogli su se upoznati i sa predstavništvom Mađarske nacionalne trgovačke kuće, kao i sa mogućnostima koje ona pruža.

Direktorica PADI, Anamarija Šoš, je u svom govoru naglasila da je prilikom osnivanja, sada već jednogodišnje fondacije, bilo jako važno formirati prostor Karpatskog basena. Nakon konferencije u decembru došli su na ideju da se ove godine teorijski nivo podigne na praktični nivo.

- Važno je da u lokalu postoji privredna snaga. Centralna ideja, ideja privrednog prostora Karpatskog basena, uključije i izvršavanje zajedničkih investicija. Možda ove mogućnosti još ne koristimo u pravoj meri, ali prvo moramo ojačati u lokalu – naglasila je direktorica PADI-ja.

Balaž Hidvegi je rekao da su učesnici konferencije preduzetnici kogi nisu baš početnici i koji već izvoze ili planiraju da iskorače na inostrano tržište. Mađarska pomoć od pedeset milijardi forinti pruža veoma veliku mogućnost. Dodao je takođe da je u tome veliku ulogu odigrao Ištvan Pastor i izrazio nadu da će SVM ojačati u ovoj izbornoj borbi na svim nivoima.

Ištvan Pastor, predsednik SVM-a, je govorio o postavljanju sistema donacija vrednih pedeset milijardi i o budućim ciljevima pod naslovom „Ciljevi i mogućnosti vojvođanske donacije za privredni razvoj”.

- Osnovni interes mađarskih zajednica van matice je da u Karpatskom basenu postoje jaki preduzetnici. Ako u nacionalnoj politici postoji važan zadatak, onda se, dve i po decenije nakon promene sistema, mora ojačati i ova vrsta kredita. Kao ostvarivanje ovoga, doživljavam da je rođena odluka o programu teritorijalnog privrednog razvoja Vojvodine. Naš identitet možemo očuvati samo ako sami sebe privredno ojačamo – naglasio je predsednik SVM-a.

Predsednik SVM-a je govorio o kratkim rokovima unutar kojih su morali postaviti infrastrukturu za obavljanje sistema konkursa i sve to bez materijalne pomoći.

- Odluka mađarske vlade je sadržala i to da se program mora pokrenuti 31. januara. Tada nismo ni znali kako ćemo uspeti sve to da odradimo kako bismo ispoštovali rok. Ubeđen sam da je postavljanje ovakvog sistema za mesec i po dana u stanju da učini malo mađarskih zajednica, van matice. Trebali smo kreirati ambijet za pozitivan prihvat ideja dok su srpska, pa i dobronamerna mađarska štampa, na svakojake načine to pokušali urušiti. Da bismo zaustavili taj proces morali smo mnogo da pregovaramo. Morali smo objasniti koje su naše namere i morali smo ukazivati da program nije dobar samo za vojvođanske mađarske preduzetnike, već i za samu Srbiju. Unutrašnja politika Srbije je shvatila da je to dobro za srpski budžet, za GDP i za celu državu. Prilikom formulisanja konkursa morali smo da postignemo da što više ljudi vidi sebe i svoj mogući razvoj u mogućnostima koje konkurs pruža, a bili su potrebni i formulari za čije popunjavanje nije bilo potrebe za konsultantskim firmama – ispričao je predsednik SVM-a.

Govoreći o svom obilasku terena, prilikom kog je predstavljen konkurs, Pastor je rekao da su za tri nedelje posetili 61 mesto, dok je predavanju prisustvovalo deset hiljada ljudi. Dodao je da se trenutno radi sa 2.413 aplikacija, a većina aplikanata je između 25 i 40 godina.

- Možemo oplakivati zajednicu, možemo se baviti životnim pitanjima, ali je sigurno da postoji sloj koji je sposoban za život, kojem, ako pomognemo, možda ujedno napravimo šansu da tu, u Vojvodini, napravimo i preduzeća koja jačaju. Naš interes je da što pre na ulicama sretnemo ljude koji su konkurisali uspešno. Zbog toga sam tražio da se odluke donesu u roku od 45 dana. U sredu ćemo, u prisustvu mađarskog premijera Viktora Orbana, potpisati sto ugovora, a od tog trenutka će tempo diktirati aplikanti: čim uplate sopstveni deo, za dva ili tri dana, sledi isplata od strane fondacije – najavio je Pastor.

Predsednik SVM-a je dodao da je time paralelno raspisan i novi krug konkursa koji će biti otvoren do 3. juna. Tu se može konkurisati za turizam, kupovinu zemljišta i pomoći u start-apu. Obilazak terena, prilikom kojeg će konkurs biti predstavljen, je već započeo.

- Time će biti iskorišćeno 60 posto nepovratnih kredita koji su na raspolaganju ove godine. Na jesen bismo raspisali konkurse koji bi trebali da pomognu vertikalnu izgradnju. Na jesen i u sledeće dve godine ćemo morati razmišljati o sistemu. To će nam dati proizvod sa najvećom vrednosti, to će formirati krug dobavljača i to će doprineti povećanju zapošljavanja, a nadamo se da će do tada biti postavljena i „bankovni temelj” ovog sistema – rekao je predsednik SVM-a, dodajući da su izbori pred nama važni i za ovaj slučaj.

- Ako izgubimo politički uticaj u ovoj zemlji, nećemo moći odbraniti naše interese. Ako hoćemo da opstanemo na nogama moramo prevazići međusobne razlike. Nakon događaja u Slovačkoj, u smislu nacionalne politike, ne možemo više dopustiti sebi da ispadnemo iz koloseka. Ne samo preduzetnici, već i zaposleni, i ne samo oni, već i njihove porodice i njihove komšije, neka glasaju za SVM. To je naš zajednički zadatak i odgovornost ne samo nas nego i vas – rekao je Ištvan Pastor.

U okviru konferencije predstavila su se tri preduzetnika: vlasnik vinarije ”DiBonis”, Laslo Boni, vlasnik „Cím-gasa”, Čaba Kern i „Agromerkur” iz Ade. Oni su govorili o različitostima tržišta dve zemlje i o početnim teškoćama.

Učesnicima celodnevne konferencije carinski direktor D.O.O. „Zoll-Platza” je govorio o uvođenju kodeksa carine Evropske Unije koji se očekuje 1. maja i o novinama koje on donosi, a nakon toga su počele radionice. Na kraju dana su organizatori osigurali i mogućnost pojedinačne konsultacije.