2024. április 26., péntek

A cukorbetegség veszélyei

Az idei egészség világnapjának a homlokterében a diabétesz áll

Április 7-én van az egészség világnapja, amelynek fókuszában minden évben más betegség áll. Idén ezen a napon a cukorbetegségre hívják fel a lakosság figyelmét – hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón. Dr. Zorica V. Dragaš, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet (SZKI) Egészséges Életmód Központjának képviselője elmondta, a WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint 2012-ben a cukorbetegség mintegy másfél millió ember halálát okozta közvetlenül. Előrejelzésük szerint ez a betegség 2030-ra a 7. leggyakoribb elhalálozási okká válik.
A cukorbetegség egy krónikus betegség, mely a hasnyálmirigy elégtelen inzulintermelésére és a szervezet hatékonyan inzulinfelhasználási problémájára vezethető vissza. Az inzulin tulajdonképpen egy hormon, amely szabályozza a vércukorszintet. Inzulin hiányában a glükóz (cukor) nem tud bejutni a sejtekbe. Így állhat elő az a helyzet, hogy a szervezet sejtjei „éheznek”, miközben a vércukor szintje kóros, akár életveszélyes mértékben megemelkedik.
Két fő formája az egyes és kettes típusú diabetes mellitus. Az egyes típusú esetében jellemzően nincs saját inzulin, ezért életfontosságú az inzulin injekció formában történő bevitele a szervezetbe. A kettes típusú cukorbetegség az esetek mintegy 90 százalékát teszik ki. Ebben az esetben van saját inzulintermelése a szervezetnek, de vagy nem elég mennyiségben, vagy a szervezet sejtjei nem képesek megfelelően felhasználni az inzulint. A kettes típusú cukorbetegség általában a túlsúlyos és ülő foglalkozást végzők között fordul elő leggyakrabban.
Dr. Radmila Pavić, a Szabadkai Egészségházak Prevenciós Központjának vezetője arról beszélt, hogy ennek a betegségnek az előfordulása világszerte gyorsan növekszik a legdrámaibb a helyzet az alacsony és közepes jövedelmű országokban. Azt is fontos megjegyezni, hogy a legtöbb eset megelőzhető lenne, és már egyszerű életmódváltoztatás is eredménnyel járhat, ehhez fontos odafigyelni normális testsúlyunkra, hogy rendszeresen mozogjunk, és egészségesen táplálkozzunk, ami jelentősen csökkenti a cukorbetegség kockázatát.
Elhangzott, a Nemzetközi Diabétesz Szövetség aktuális becslései szerint a világon minden 12. ember cukorbeteg, vagyis 378 millióan, és minden hét másodpercben meghal valaki ebben a betegségben. Szerbiában a diabétesz az ötödik leggyakoribb halálok.
A tavalyi évben a cukorbetegség Szerbiában 83 személy halálát okozta, 49 nő és 34 férfi halt meg ebben a betegségben. Az elhalálozás gyakorisága az életkorral növekszik, a legnagyobb az elhalálozás 70 év felett, hangzott el.