2024. április 25., csütörtök

„Mađari neka glasaju za jedinu mađarsku listu“

Peter Sijarto: Srbiji i Mađarskoj je u interesu jaka vojvođanska mađarska zajednica koja se oslanja na jedinstveno političko predstavljanje interesa

Ministar inostranih poslova Mađarske, Peter Sijarto, je juče pregovarao u Subotici sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvanom Pastorom o političkim i privrednim vezama između Srbije i Mađarske i o izborima koji se bliže.

Veze Mađarske i Srbije su na najvišem mogućem istorijskom nivou, ocenio je na konferenciji za štampu nakon sastanka, Sijarto, dodajući da je lako izgovoriti ovu rečenicu, ali je bilo izuzetno teško stići dovde. Ova rečenica se ne bi ni mogla izgovoriti bez izuzetnog angažmana srpske i mađarske vlade, odnosno, SVMa. Mađarska vlada ceni visoka nastojanja srpske vlade, a naročito visoko ocenjuje ulogu SVM-a u sadašnjoj koalicionoj vladi, naglasio je Sijarto, dodajući da najjaču vezu između Srbije i Mađarske predstavlja vojvođanska mađarska zajednica, te je zato interes obe države da predstavljanje interesa ove zajednice ostane snažno, i na pokrajinskom i na republičkom nivou.

U interesu i Srbije i Mađarske jeste postojanje jake vojvođanske mađarske zajednice koja se oslanja na jedinstveno političko predstavljanje, naglasio je u Subotici Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske, koji je bodrio vojvođanske Mađare da učestvuju na izborima 24. aprila i zamolio građane da svoj glas daju jedinoj mađarskog listi, listi SVM-DSVM-SMJ.

- Mađarska vlada pozdravlja tropartijski savez okupljen oko Saveza vojvođanskih Mađara, koji kao jedina mađarska lista kreće u boj za glasove Mađara. Mađarska vlada i SVM su strateški partneri. Ovo strategijsko savezništvo je omogućilo pokretanje koncepcije privrednog razvoja i programa. Preduzetnike, na polju turizma i poljoprivrede, kao i mala i srednja preduzeća pomažemo sa povoljnim kreditima i nepovratnim kreditima. Ovaj program nije samo dobar za vojvođanske Mađare već i za Srbiju – rekao je ministar inostranih poslova Mađarske, podsećajući da je drugi krug konkursa raspisan pre nekoliko dana.

Sijarto je izrazio svoju radost što je nakon pet godina ponovo zasedao mađarsko-srpski mešoviti odbor za privredu dveju vlade. Za vojvođanske Mađare je dobra vest i to što su se mađarska i srpska vlada dogovorile o povećanju broja graničnih prelaza između dve države.

U nastavku je bilo reči o evrointegracijskim procesima Srbije. Kao što je Sijarto podsetio, Mađarska je uvek podržavala integracione napore Srbije jer su integracije zalog boljeg života vojvođanskih Mađara. Mađarska nikada neće dozvoliti da neka ustanova iz Brisela, ili neka zemlja-članica spreče evropski put Srbije, podvukao je Sijarto, dodajući da Srbija zaslužuje članstvo u Evropskoj Uniji. Kao što je podvukao, na tome se može zahvaliti radu srpske vlade, a tom uspešnom radu je doprineo, u značajnoj meri, i SVM.

Ištvan Pastor, predsednik SVM-a je takođe govorio o dubokim vezama između Srbije i Mađarske, govoreći da su veze između dve države odlične, prvenstveno zahvaljujući naporima Petera Sijartoa. Srbija i Mađarska mogu da budu ponosne na svoje veze, u pogledu celog regiona, naglasio je predsednik SVM-a, dodajući da su u današnje promenjivo vreme stabilni, prijateljski odnosi između dve zemlje, čiji osnov je saradnja, veoma važni i za vojvođansku mađarsku zajednicu, ali i za sve žitelje Srbije.

Predsednik SVM-a se zahvalio Sijartou što je podržao strategiju za privredni razvoj i što je pomogao u postavljanju iste. Prema njegovim rečima program predstavlja interese prvenstveno preduzetničkog sloja vojvođanske mađarske zajednice, a sa druge strane, može doprineti i privrednom oživljavanju i budžetskoj stabilnosti cele države. Podrška koju je vlada Mađarske pružila vojvođanskoj mađarskoj zajednici je i u regionalnom i u evropskom pogledu hvale vredna i služi za svaki primer, podvukao je Pastor.

I predsednik SVM-a je govorio o izborima. Prema njegovim rečima, u razgovoru sa Sijartoom, govorio je o tome da je lista, koju je postavila koalicija SVM-a, DSVM-a i SMJ-a, koju predvodi SVM, u stvari jedina mađarska lista koja učestvuje na izborima. Namera jeste očuvanje političke snage, jer je to osnovni interes vojvođanskih Mađara u ovom promenjivom svetu, naglasio je Pastor dodajući da bi nakon izbora, na osnovu programa i ideja, gradili partnerske odnose sa onima koji mogu da se poistovete sa njihovim ciljevima.

- Zamolio sam gospodina ministra da nas i mađarska vlada podrži u ovim nastojanjima, jer opstanak mađarskog interesa nije samo interes vojvođanske mađarske zajednice, već i nacionalni interes – rekao je Pastor.

Nakon posete Subotici, Peter Sijarto je svoj obilazak nastavio u Pančevu gde je bio gost izbornog skupa Srpske napredne stranke, gde ga je primio predsednik naprednjaka, Aleksandar Vučić.