2024. április 26., péntek

A munkásoknak az építkezésen a helyük!

Zorana Mihajlović: Minden kivitelezővel felbontjuk a szerződést, aki nem végzi a munkáját

Zorana Mihajlović építési és közlekedési miniszter, miután tegnap Užicébe látogatott, csalódottan vette tudomásul, hogy a város területén az útépítés nem halad, hiszen a munkálatok helyszínén nem talált egyetlen munkást sem, így kijelentette, a minisztérium fel fogja bontani a szerződést azokkal az útépítő vállalatokkal, amelyek a szerbiai utak építésén kellene, hogy dolgozzanak, ám nem teszik azt.

Zorana Mihajlović: Név szerint fogunk megemlíteni minden kivitelezőt, aki nem végzi a munkáját (Fotó: Beta)

Zorana Mihajlović: Név szerint fogunk megemlíteni minden kivitelezőt, aki nem végzi a munkáját (Fotó: Beta)

Amikor Užice felé utaztam Rudnikon keresztül, a 27 kilométer hosszú útszakaszon egyetlen útépítő munkást sem láttam. Ez már második alkalommal történt meg. A munkálatok kivitelezője a Srbijaautoput vállalat. Azt üzenem nekik, hogy sürgősen küldjék ki a munkásokat a terepre és lássanak neki a munkálatoknak – hangsúlyozta Mihajlović a Tanjug hírügynökségnek adott nyilatkozatában. Hozzátette, nem kér a kivitelező magyarázatából, miszerint valaminek száradnia kell, már csak azért sem mert Zoran Drobnjak, a Szerbia Útjai Közvállalat megbízott igazgatója szerint is a munkásoknak az utakon kellett volna lenniük.

A miniszter asszony kijelentette, az elkövetkező hét napban a minisztérium csapatai minden olyan építkezést körbejárnak majd, amely a Világbank, az Európai Beruházási Bank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, valamint az állami költségvetésből, összesen 400 millió euróból épülő úthálózatot érinti. Az ország területén összesen mintegy 1100 kilométer út megépítéséről van szó.

Név szerint fogunk megemlíteni minden kivitelezőt, aki nem végzi a munkáját, és mindenki biztos lehet abban, hogy az elkövetkező két hétben minden olyan vállalattal felbontjuk a szerződést, amely nem lát neki a munkának. Senkinek nincs joga ahhoz, hogy akár egy órát is elmulasszon a terepi munkából, hiszen a kormány garanciát adott az építkezéshez szükséges pénzösszegre – mutatott rá Zorana Mihajlović. Kihangsúlyozta, a zlatibori körzetben az úthálózat építési munkálataira 1,5 milliárd dinárt fordítanak majd, amely során csak Užice területén a 46 kilométer útszakaszba 400 millió dinárt ruháznak be.

Ezúttal jelentette be a miniszter asszony azt is, hogy június folyamán helyezik el az užicei vízgyár kiépítésének alapkövét, hiszen elkészült a szükséges műszaki tervdokumentáció, és hamarosan kiírják a pályázatot a munkálatok első fázisa kivitelezőjének megválasztására. A munkálatok első fázisa 3,2 millió euróba kerül.