2024. április 27., szombat

Bosznia-Hercegovina ismét perelné Szerbiát

Várady Tibor szerint semmi nem teszi indokolttá a Szerbia ellen népirtás vádjával indított és lefolytatott ügy újratárgyalását

Egyesek nem támogatják a megbékélést, reagált Aleksandar Vučić szerb kormányfő Bakir Izetbegović, Bosznia-Hercegovina elnöksége bosnyák elnöklőjének azon bejelentésére, hogy Bosznia-Hercegovina kezdeményezheti a Szerbia ellen népirtás vádjával indított és lefolytatott per újratárgyalását. Mint hozzátette, a Radovan Karadžićot elmarasztaló hágai ítéletet követően meg sem lepte Izetbegović nyilatkozata.

Szerbia válasza egyértelmű: a békét és az őszinte megbékélést szorgalmazzuk, nem pedig a pereskedést vagy az ügyek újratárgyalását. Sajnos úgy tűnik, hogy ezen szándékunkkal egyedül vagyunk. Egyesek a bírósági ítéletben nem a megbékélésre való lehetőséget, hanem a szerbek ellen irányuló bosszúállás lehetőségét látják – fogalmazott Vučić.

Izetbegović hétfő este jelentette be, hogy a Karadžić elleni ítéletet a jogászok tüzetesen felülvizsgálják, és ha arra a megállapításra jutnak, hogy az ítéletben új elemei merülnek fel a kilencvenes években Boszniában elkövetett népirtásnak, akkor megfontolják a Szerbia elleni eljárás újratárgyalásának lehetőségét.

Dr. Várady Tibor (Fotó: Molnár Edvárd)

Dr. Várady Tibor (Fotó: Molnár Edvárd)

Bosznia-Hercegovina 1993-ban benyújtott keresete nyomán a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) járt el. A bíróság 2007. február 26-án elutasította Bosznia-Hercegovina Szerbia elleni keresetét, azzal a megállapítással, hogy bűncselekmények, háborús bűnök történtek Boszniában, de a népirtást nem lehet Szerbia számlájára írni. Az ügy újratárgyalására irányuló kérelem benyújtásának határideje 2017 februárja.

Izetbegović bejelentését Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke is felháborodottan fogadta, mondván, szóba sem jöhet az ügy újratárgyalása. Dodik szerint Bakir Izetbegović nem Bosznia-Hercegovina egyedüli képviselője, így nem dönthet egyedül egy ilyen fajsúlyú ügyben.

Dr. Várady Tibor nemzetközi jogász, aki a Bosznia-Hercegovina által indított perben a szerb jogi csapat tagjaként a joghatósággal foglalkozó fázisban vett részt, most úgy értékelte, hogy a Radovan Karadžić elleni ítélet nem tartalmaz olyan elemeket, amelyek alapján indítványozhatnák a Bosznia-Hercegovina által Szerbia ellen népirtás vádjával indított per újratárgyalását.

A Karadžić elleni ítéletnek nincsen egyetlen olyan eleme sem, amely alapján kezdeményezhetnék a per újratárgyalását. A hágai bíróság korábban már megállapította, hogy Srebrenicában népirtást követtek el, de azt is kimondta, hogy a genocídiumot nem lehet Szerbia számlájára írni – nyilatkozta Várady a Večernje Novosti napilapnak.