2024. április 26., péntek

Szabadlábon a gádori parasztok

Hétfőn az apatini Szabálysértési Bíróság újratárgyalta annak az öt gádori és haraszti illetőségű termelő ügyét, akiket ugyanez a bíróság március 19-én 30 napos elzárásra ítélt. A tárgyalás hétfőn délután 2 órakor kezdődött és kedden hajnali fél kettőkor fejeződött be. A bíróság hatályon kívül helyezte a börtönbüntetést, az elítélteket szabadlábra helyezték. Végső döntés ügyükben napokon belül várható.

Az eset előzményei: a termelők egy csoportja körülbelül egy hónapig az állami tulajdonú szántókon táborozott, hogy azt ne művelhesse a csődeljárás alatt álló Graničar mezőgazdasági vállalat, hanem az árverés után a termelők használhassák azokat. A pohár akkor csordult túl, amikor a vállalat csődgondnoka a parasztok tiltakozása ellenére traktort küldött a vitatott parcellára. A földühödött parasztok a traktorvezetőt kiráncigálták a kabinból, és megverték, akárcsak a Graničar egyik biztonsági őrét is elpáholták. Hamarosan a helyszínre érkezett a csődgondnok az ügyvédjével, meg a rendőrség, és őrizetbe vett hat dulakodót, közülük öt személyt Apatinban a Szabálysértési Bíróság rendbontás vádjával nyomban 30 napos börtönbüntetésre ítélt, egy személyt meg fölmentett a vád alól.

Az újratárgyalást az újvidéki Fellebbviteli Bíróság rendelte el pénteken, március 25-én, a bíróság szóvivője, Aleksandar Ilić szerint hivatalból eljárván a bíróság az eljárási rend megsértése miatt hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet, és meghagyta a megismételt eljárás során a vádlottak és a sértettek szembesítését.

A maratoni, egyébként a nyilvánosság kizárásával lefolytatott tárgyalásra a büntetés-végrehajtás kisbuszával szállították a vádlottakat, beidézték a sértetteket és az összes tanút. Branimir Mitrović, az elítéltek ügyvédje kijelentette, hogy védencei jogsérelmet szenvedtek el, mert a Fellebbviteli Bíróság pénteken kelt végzését csak hétfőn kézbesítették az elítélteknek, miként neki is.

A kedden hajnalban befejeződött tárgyalás során a bíróság hatályon kívül helyezte a Dušan Batinić, Danilo Kričko, Vladimir Skrobonja, Đorđe Grahovac és Mane Prica vádlottakkal szembeni, harmincnapos elzárásról szóló ítéletet, és szabadlábra helyezte őket, azzal, hogy az ügyben a Szabálysértési Bíróság napokon belül új ítéletet hirdet.