2024. április 27., szombat

Ünnepelt a Csáki iskolai közössége

104 éves Topolya község egyik legnagyobb és legsikeresebb tanintézménye

Topolya község egyetlen általános iskolája, a Csáki Lajos Általános Iskola rendelkezik saját himnusszal. A szerzemény az 1912-ben alapított tanintézmény születésnapjaként számon tartott, március 25-éhez kötődő, kétévente szerveződő alkalmi programsorozat keretében e hét folyamán is többször felcsendült. Ezúttal a hétfőtől szerdáig szerveződő alkalmi rendezvénysorozat keretében, a száznégy éve fennálló tanintézmény és iskolai közössége tiszteletére.

A Csáki Lajos Általános Iskola negyedikes „kalózai” fellépés közben (Szabó Anikó felvétele)

A Csáki Lajos Általános Iskola negyedikes „kalózai” fellépés közben (Szabó Anikó felvétele)

„A Csáki Lajos iskolában / vidám az élet, vidám a lét. (…) Millió csodát itt ismerünk meg. / Világ kitárul, elménk sziporkáz, / tanáraink büszkék lesznek ránk. Összefogunk és mindent legyőzünk, / szabadság, boldogság vár majd ránk! / A világ szép lesz, ahol mi élünk, / s Topolya benne a legszebb hely. / Csillagként fénylik ez a város, / köszönjük neked Csáki Lajos.” A fenti idézet a Csáki himnuszából való, amely szerzemény az ünnep apropóján szervezett alkalmi műsor első programpontjaként szerepelt a Luhovics József tanár úr vezényelte iskolai énekkar előadásában.

– Sodornak bennünket a hullámok és az élet vihara. A sötét égen 670 csillag ragyog, akik várják, hogy feltekintsünk rájuk. Ezért mindennap vitorláinkat feléjük fordítjuk.
Értük érdemes határozottnak, türelmesnek, segítőkésznek, megértőnek lenni és hittel, bizalommal kormányozni hajónkat az élet tengerén. Így együtt fogjuk megtalálni a boldogság kikötőjét. Ma ezért szálljunk tengerre és hajózzunk a szebb jövő felé – hangzott el Malacko Zorica, a tanintézmény igazgatója köszöntőjében a műsor során, majd a folytatásban, egyetlen szimbólum, a tenger motívuma köré építkezve, az iskola tanulói ezúttal is meggyőzték közönségüket, hogy mennyire jártasak a művészetek: az ének és a zene, a tánc, az irodalom, a színpadi játék terén. A 2015/2016-os tanév 33 tagozatban, 67 tanár közreműködésével, 670 tanulóval folyik a Csáki Lajos iskolában. A szerb és a magyar tannyelvű tagozatokon működtetett osztályok szinte mindegyike képviselte közösségét a 2002-ben Pro Urbe-díjjal kitüntetett iskola születésnapján, mely 1961 óta viseli a Csáki Lajos elnevezést. A rendezvényen, az iskola tanulói közül Francia Flavie és Nemanja Dutina látták el a műsorvezető szerepét, vendégelőadóként a topolyai Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény központi épületének és Goricai létesítményének óvodásai léptek fel. A program keretében zömében zenés-táncos produkciók vonultak fel, szólóénekével Žarko Pribaković tanuló is megajándékozta közönségét. Az iskola második és negyedik osztályosai esetében a nézők egyszerre élvezhették a két magyar és a két szerb tannyelvű osztály közös fellépését. A műsor keretében ők álltak a legnagyobb számban színpadra.