2024. április 27., szombat
LABDARÚGÁS

Nem megy a góllövés...

Szerbia labdarúgó-válogatottja 1:0-s vereséget szenvedett Poznańban a vendéglátó Lengyelország elleni felkészülési mérkőzésen. A lengyelek Kuba Błaszczykowski 28. percbeli góljával úgy nyerték meg a meccset, hogy talán rosszabbul is játszottak vendégeiknél, viszont ott volt a kapujukban a második félidőben Wojciech Szczęsny, aki minden veszélyes szerb próbálkozást hárított. Merthogy az eredmény nem adja vissza a valós erőviszonyokat, a lengyel védelem volt nagyobb nyomás alatt, a lengyel kapusnak kellett nagyokat nyújtóznia Adem Ljajić, Slobodan Rajković vagy éppen a csapatkapitány, Branislav Ivanović helyzeténél, mégis a hazaiak örülhettek a záró sípszó után, kihasználtak egy szerb védelmi megingást, arra pedig nem érkezett válasz.

A szerb válogatott ezzel a Portugália (1:2) és Csehország (1:4) elleni mérkőzés után sorozatban harmadik vereségét szenvedte el, Radovan Ćurčić irányítása alatt kilenc meccséből hatodszor hagyta el vesztesen a pályát, amit a kapitány igyekezett valamiféle félelemmel magyarázni: „Már az Eb-selejtezők óta félelem bujkál bennünk, egyértelmű, hogy még mindig komoly gondjaink vannak a támadások befejezésénél. Kialakítjuk a helyzeteket, ezúttal jó néhány remek akciót, kiváló lövést láthattunk, de nem szereztünk gólt” – fogalmazott, majd kijelentette, hogy csapata nem érdemelt vereséget: „Tiszteletteljes és profi hozzáállást tapasztaltam a játékosoknál, és úgy érzem, legalább egy döntetlent megérdemeltünk volna. Hiszem, hogy a befektetett munka hamarosan megtérül.” A csapatkapitány, Ivanović mérkőzés utáni nyilatkozatában javuló játékról, látványos fejlődésről beszélt: „Nagyon jól játszottunk, helyzeteket alakítottunk ki, amelyeket nem lőttünk be, a lengyelek viszont egyet értékesítettek. Nagy fejlődést látható a játékunkban, jó néhány szervezett akciót végigvittünk, szemmel látható, hogy a jól szervezett csapatok ellen mi is jobban mutatunk.”

A szerb csapat elég jó benyomást tett, de nem szerzett gólt, és újabb vereséget szenvedett, a javításra viszont nem kell sokáig várni, március 29-én, csütörtökön Észtországban újabb felkészülési mérkőzésen bizonyíthatja Szerbia, hogy valóban ráállt a 2018-as vb-részvételt megcélzó útra.

Poznań: Lengyelország–Szerbia 1:0 (1:0)

INEA Stadion, 38 271 néző, vezette: Harkam (osztrák). Góllövő: Błaszczykowski a 28. percben.

Lengyelország: Fabiański (Szczęsny, 46.), Piszczek, Glik, Salamon (Pazdan, 87.), Rybus, Błaszczykowski, Krychowiak (Jodłowiec, 76.), Zielinski (Borysiuk, 83.), Grosicki (Kapustka, 75.), Milik, Lewandowski (Teodorczyk, 73.).

Szerbia: Stojković, Ivanović, Ni. Maksimović (Spajić, 90+2.), S. Rajković, Kolarov, Matić (Brašanac, 85.), Milivojević (Ne. Maksimović, 73.), Tošić (Sulejmani, 66.), Ljajić, Kostić (Mladenović, 78.), Stojiljković (Đuričić, 56.).