2024. április 27., szombat

Terrorizmus elleni intézkedéscsomag készül

A lefoglalt adatszolgáltatókat dekódolnák, a pénzáramlás módját is ellenőriznék

Terrorizmus elleni intézkedéscsomag alkotásáról döntött a kormány, módosítanák az alaptörvényt és több kétharmados jogszabályt is – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter csütörtökön délelőtt a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

Pintér Sándor (MTI)

Pintér Sándor (MTI)

„Brüsszel tanulságait le kell vonni, egyértelmű számunkra, hogy fokozni kell a biztonsági intézkedéseket” – indokolta a kezdeményezést Pintér Sándor, aki elmondta: az Igazságügyi Minisztérium megkapta javaslataikat, amelyek alapján az ünnepek alatt elkészíti a szövegtervezetet.

A Belügyminisztérium feladata lesz, hogy a parlamenti pártokkal előzetes egyeztetést folytasson, mert javaslatuk több eleme kétharmados támogatást igényel. Áprilisra szeretnék elkészíteni a törvényjavaslatot, amelyhez a parlament soron kívüli eljárását kérik majd.

Pintér Sándor azt mondta: javaslataikban létszám, eszköz és technikai fejlesztéseket kérnek. Továbbá a Terrorelhárítási Központ megerősítését, az információáramlás biztosítását szeretnék elérni. Utóbbi kapcsán elmondta, hogy a kormány döntött egy terrorelhárítási információs és bűnügyi központ létrehozásáról is.

A belügyminiszter beszámolt arról is, hogy tervezik egy olyan törvény megalkotását, amelyben előírnák, hogy a magánszolgáltatók – bírói engedélyhez kötötten – biztosítsák a rendőrség és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat által lefoglalt adatszolgáltató eszközök dekódolását. Közölte: a pénzáramlás módját is ellenőrizni szeretnék, bizonyos esetekben a bankszámlákba is betekintenének. Kérdésre válaszolva hozzátette: a jogszabályok alapján erre utólag most is lehetőség van, ugyanakkor szeretnék elérni, hogy bizonyos esetekben folyamatosan láthassanak bankszámlákat.

Simicskó István (MTI)

Simicskó István (MTI)

Simicskó István honvédelmi miniszter a brüsszeli terrortámadásra utalva hangsúlyozta: új biztonsági helyzet van, a „hibrid hadviselés” korszakát éljük, és a magyar Honvédség is szeretné a feladatát teljesíteni a magyar emberek biztonságának garantálása érdekében. Az alkotmánymódosítást indokolva hozzátette: a magyar honvédségnek van olyan tudása, amellyel világszerte küzd a terrorizmus ellen, így Afganisztánban, a mostani jogi szabályozás szerint azonban ezt itthon nem teheti meg. Ezért azt szeretnénk elérni, hogy szükség esetén a magyar honvédség tudja segíteni a rendvédelmi szervek munkáját. A honvédelmi miniszter fontosnak tartotta, hogy az ellenzéki pártok értékeljék újra a helyzetet biztonsági szempontból, és reményét fejezte ki, hogy megkapják a felhatalmazást az alkotmánymódosításra.

A témában megszólaló ellenzéki pártok attól tartanak, hogy a kormány visszaélne azokkal a többletjogokkal, amelyeket a terrorizmusellenes intézkedéscsomag szavatolna.

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint a Pintér Sándor belügyminiszter által bejelentett terrorizmus elleni intézkedéscsomag a maradék demokrácia felszámolása, az orbáni diktatúra kiépítésének újabb lépése, alapvető szabadságjogok lábbal tiprása. A párt szóvivője, Gréczy Zsolt, az MTI-nek azt mondta, hogy a DK számára rendkívül fontos a magyar emberek biztonsága, de a Pintér Sándor által Orbán Viktor nevében bejelentett intézkedéscsomag „terrortámadást intézett a magyar emberek ellen”. A Párbeszéd Magyarországért (PM) véleménye az előbbivel egybevágó, szerintük valójában „egy önkényuralmi csomag készül, propaganda-szósszal leöntve”. Tordai Bence pártszóvivő az MTI-nek azt mondta, hogy a kormányzat a terrorveszélyre hivatkozva totális társadalmi kontrollt akar bevezetni, „hasonlóan Putyin Oroszországához és Erdogan Törökországához”.

Az MSZP és a Jobbik mérsékeltebb hangot ütött meg. Az MSZP minden olyan intézkedési tervről tárgyal, amely a magyar emberek biztonságát szolgálja, de az ötpárti egyeztetésen való részvételük feltétele, hogy a kormány a javaslatait a helyzet súlyosságához mérten időben és írásban előre megküldi minden frakciónak – közölte csütörtökön az MTI-vel Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke és Harangozó Tamás, a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke Pintér Sándor bejelentésére reagálva.

Az ellenzéki politikusok közleményükben azt írták, az MSZP minden olyan javaslatot támogatni fog, amely a magyar állampolgárok biztonságát kellő és megfelelő garanciák mellett erősíti, és semmi olyat nem szavaznak meg, ami a magyar állampolgárok kontroll és garancia nélküli indokolatlan jogkorlátozását célozza.

A Jobbik támogatja a kormány terrorizmus elleni javaslatcsomagját, ha az valóban a visszaszorításról, megelőzésről szól – mondta a párt szóvivője egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón csütörtökön. Mirkóczki Ádám kérdésre válaszolva kifejtette: egyelőre szövegszerű javaslatot nem láttak, ha megérkezik, megvizsgálják a tartalmát és leteszik javaslataikat. Kiemelte ugyanakkor, hogy ha a Fidesz az emberek félelmére és naivitására építve nem a terrorizmussal összefüggő jogszabályokat szeretne bevezetni, hanem egyfajta rendeleti kormányzást, akkor pártja továbbra sem asszisztál ahhoz.