2024. április 26., péntek
FUTSAL

Magyar és szerb vereség hazai pályán

A magyar és a szerb válogatott is vereséget szenvedett hazai pályán a futsal-vb pótselejtezőinek első mérkőzésén, így mindkét nemzeti csapat nehéz helyzetben várhatja a visszavágót – Szerbia április 12-én, Magyarország április 13-án próbálhatja meg a fordítást.

A magyar együttes nem játszott rosszul, habár sokszor beszorult a saját térfelére, ennek ellenére bátran próbálkozott, nagy helyzeteket is kialakított, a kapuba találni azonban nem tudott. Az olaszok ellenben a második félidő elején találtak két gólt, majd a szépíteni igyekvő hazaiak hibáját kihasználva később egy harmadikat is, és a látottaknál sokkal magabiztosabbnak tűnő eredménnyel, 3:0-s győzelemmel távoztak a miskolci Generali Arénából. Nem feledkezhetünk meg azonban egy nagy tévedésről, a második gólt ugyanis a kapus Stefano Mammarella szerezte szabálytalanul, kidobásból – a bírók vélhetően úgy látták, Rodolfo Fortino beleért a labdába, de a visszajátszások nem ezt igazolták. Sito Rivera együttesét tehát jócskán megkárosították, egygólos hátrányban csapata is nagyobb hittel küzdött volna tovább, illetve az olaszok sem védhették volna olyan magabiztosan az eredményt. Ennek ellenére elmondható, a jobb csapat nyert, többet mutatott, többet veszélyeztetett, de reálisabb lett volna az egy- vagy kétgólos különbség. A válogatott helyzete elég kilátástalannak tűnik a visszavágó előtt, főleg úgy, hogy legjobbja, Dróth Zoltán nélkül kell majd pályára lépnie, akire második sárga lapja miatt eltiltás vár.

Szerbia a belgrádi Kombank Arénában az első félidőben több helyzetet is kidolgozott a januári, hazai Eb-n a csoportkörben 3:1-re legyőzött Portugália ellen, de a kapuba találni nem tudott – ami meg is bosszulta magát, a szétnyíló szerb védelmet a játékrész második felében két gyors kontrából átjátszották a vendégek, és a szünetre 2:0-s előnybe kerültek. A második félidőben jobb játékkal rukkoltak elő Aco Kovačević kiválasztottjai, Marko Perić révén a szépítőgólt is megszerezték, volt esélyük az egyenlítésre is, de a túlzottan offenzív hozzáállás miatt többször csak a kapus Miodrag Aksentijevićen múlt, hogy a portugálok nem lőttek újabb gólt. A szerb csapatnak a visszavágón mindenképp nyernie kell, és legalább két gólt kell szereznie, hogy kiharcolhassa a kolumbiai vébén való részvételt.

Érdemes megemlíteni, hogy a hét párosítás közül csak egyben tudott nyerni a világranglistán rosszabbul rangsorolt csapat, a 16. Szlovénia ugyanis 1:0-ra legyőzte a listavezető Spanyolországot. 

Vb-pótselejtezők, első mérkőzések: Magyarország–Olaszország 0:3, Szerbia–Portugália 1:2, Fehéroroszország–Oroszország 1:4, Lengyelország–Kazahsztán 1:1, Szlovákia–Ukrajna 0:6, Hollandia–Azerbajdzsán 1:5, Szlovénia–Spanyolország 1:0.