2024. április 26., péntek

Karadžić bűnös, 40 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték

A boszniai szerbek egykori vezetője fellebbezést nyújt be a hágai törvényszék ítélete ellen

Hágában a Nemzetközi Törvényszéken ítéletet hirdettek a Radovan Karadžić, a Boszniai Szerb Köztársaság első elnöke elleni büntetőeljárásban.  A bírói tanács első fokon 40 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a vádlottat.

A vádirat első pontjával kapcsolatban az ügyben eljáró bírói tanács megállapította, hogy a vádiratban említett hét boszniai községben nem követtek el népirtást.  A második vádpont Srebrenicára, az ott elkövetett genocídiumra vonatkozott, abban bűnösnek mondták a volt boszniai szerb elnököt.

Az emberiesség ellenes bűncselekményekkel kapcsolatos vádpontokban bűnösnek mondták ki a vádlottat.

A bírói tanács döntésének értelmében Karadžić a háborús szokásokat is megsértette, az ezzel kapcsolatos vádpontokban is bűnösnek mondták ki.  Az emberiesség ellenes bűncselekményekkel kapcsolatos vádpontokban – 3-as, 4-es, 5-ös, 7-es, 8-as, 9-es – bűnösnek mondták ki a vádlottat, ugyanúgy, mint a háborús szokásjog megsértésével kapcsolatos vádpontok mindegyikének tekintetében – 6-os, 10-es, 11-es. 

A törvényszék elnöklő bírója, O-Gon Kvon által ismertetett ítélet szerint Karadžićot egyéni büntetőjogi felelősség terheli Szarajevó 1992-1995 közötti ostromáért, amelyben ezrek lelték halálukat. A boszniai szerb hadsereg Karadžić jóváhagyása nélkül nem ágyúzhatta, illetve lövethette volna orvlövészekkel a – háború előtt szerbek, muzulmánok és horvátok által vegyesen lakott – boszniai fővárost – indokolta az ítéletet a bíró.

A bírói tanács szerint enyhítő körülményként lehet tekinteni a tényre, hogy a vádlott 1996 nyarán visszavonult a politikai életből és minden köztisztségéről önként lemondott.

Karadžić védőügyvédje közölte, hogy védence fellebbezést nyújt be az ítélet ellen.

A szerb kormány feltehetőleg holnapi rendkívüli ülésén foglal állást az ítéletről.