2024. április 27., szombat

Átadta tartományi jelöltlistáját a VMSZ

Pásztor István: Hitet és reménykedést kell keltenünk az emberekben, megvan hozzá az alap is

A tartományi parlamenti választásokra összeállított teljes, vagyis 120 képviselőjelöltet tartalmazó listát, és az annak támogatására összegyűjtött 5 688 aláírást adta át ma délelőtt a Vajdasági Magyar Szövetség. A listát koalíciós partnereivel, a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal és a Magyar Egység Párttal közösen állította a párt. Mint azt Pásztor István listavezető, a VMSZ elnöke elmondta, nagy köszönettel tartoznak a polgároknak és az aktivistáknak is azért, hogy mindössze négy óra alatt össze tudott gyűlni több mint öt és félezer aláírás.

Négy óra alatt összegyűlt több mint öt és félezer aláírás (Ótos András felvétele)

Négy óra alatt összegyűlt több mint öt és félezer aláírás (Ótos András felvétele)

– Az aláírásgyűjtés véleményem szerint előzetes véleménynyilvánításként is felfogható az összefogás mellett és a közbeszéd stílusa mellett. Arról tanúskodott, hogy a vajdasági magyarok nem kérnek a gyűlöletbeszédből, nem kérnek az áskálódásból és sárdobálásból. Kiszámítható, racionális, nyugodt politika mellett állnak ki – értékelte a lista átadását követően adott nyilatkozatában Pásztor.

A következő hetekben, a kampány alatt, mint közölte, elsősorban arra kell összpontosítani, hogy elszámoljanak az eddigi teljesítményükkel, s hogy elmondják a jövővel kapcsolatos elképzeléseiket.

– Az a feladatunk, hogy hitet, reménykedést keltsünk az emberekben, hiszen megvan ehhez a szükséges alap is. Arról kell őket meggyőznünk, hogy április 24-én az ő érdekük élni a választás jogával, s bekarikázni a biztos pontot. Ezáltal erősíthetnek minket a vajdasági parlament munkájában. Arra számítunk, hogy a választásokat követően a magyar közösségnek legalább olyan erős parlamenti képviselete lesz, mint amilyen az elmúlt négy évben volt.

A VMSZ-nek és koalíciós partnereinek tartományi választási listájáról szólva a pártelnök kiemelte, meggyőződése, hogy egy meglehetősen reprezentatív lista állt össze.

– Vajdaság egész területéről származó kiváló emberek szerepelnek a listán. Vagyunk közöttük páran olyanok, akik az előző mandátum alatt is itt voltak a képviselőházban, de rengeteg új ember is van, fiatalok, olyanok, akik a szakmájukban és saját közösségükben kivívták a közmegbecsülést. Olyanok, akik szakmailag felkészültek, politikailag elkötelezettek. Azt hiszem, a lista mindenkinek a büszkeségére szolgálhat, én, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökeként és a koalíciós partnerek mindenképpen büszkék vagyunk erre a névsorra, erre a reprezentatív listára.

A Tartományi Választási Bizottság nevében Jelena Zlojutro bizottsági tag vette át a VMSZ listáját és támogató aláírásait. A listák kihirdetésének sorrendjétől függ ugyan, de valószínűsíthető, hogy az ötödik sorszámot fogja kapni. Az éjszaka folyamán a választási listákat már átadta a Szerb Haladó Párt, a Demokrata Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga.