2024. április 27., szombat

Partizó fiatalok, aggódó szülők

A szabadkai Népkör MMK Fabula Rasa Színjátszó Grundja bemutatta Tasnádi István East Balkán című művét

Vasárnap este a szabadkai Népkör MMK színjátszó csoportja egy tragédia ihlette produkciót mutatott be. Tasnádi István East Balkán című művének megírásához a budapesti West Balkán diszkóban történt gyászos esemény szolgált alapul: 2011-ben három lány életet vesztette, miután pánik tört ki a diszkóban, és megindult kifelé az emberáradat. A darab a fiatalokról és szórakozási szokásaikról szól, megjelenik benne a kábítószer-élvezés és az alkoholizálás problémája, így megtekintése 15 éven felülieknek ajánlott. A Fabula Rasa korábban is bemutatott Tasnádi által írt darabokat, a Rovarok után a Titanic vízirevüt, nemrég pedig a Cyber Cyranót. Az East Balkánt a Népkör színjátszócsoport vezetői, Greguss Zalán és Ralbovszki Csaba rendezték. Az előadás érinti a kamaszok és a szülők kapcsolatát is. A rendezők szerint a felnőttek számára felvilágosító lehet az előadás, a fiatalokat pedig óva inti a lehetséges veszélyektől:

– Arra kértük Tasnádit, hogy fiatalokról szóló darabokat küldjön. A Cyber Cyranóban a cybervilág hátulütőit taglaltuk, most pedig a partizást hoztuk előtérbe. Az előadást a fiataloknak és szüleiknek is ajánljuk. A fiataloknak dilemmát jelent, hogy mennyit áruljanak el szüleiknek az éjszakai életről, a szülőknek pedig az, hogy mennyire legyenek szigorúak a gyerekükkel. A darab egyebek között erről is szól, miközben rámutat a mértékletesség fontosságára. A története nagyon elgondolkodtató. Elképesztő, hogyan engedtek be egy szórakozóhelyre sokkal több embert, mint amekkora a hely kapacitása. Ilyen veszélyek márpedig máshol is fennállnak. Szól persze arról is, hogy kinek, hogyan sikerül feldolgoznia a tragédiát, mert az élet megy tovább, a fiatalok ismét elmennek partizni, és újabb veszélyeknek teszik ki magukat. Az egész történet így valahol nyitott marad. Színjátszóink felismerték, hogy ez a darab róluk is szól. Az előadás pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy észnél kell lenni – mondták a rendezők.

Az előadás szereplői: Budincsevity Krisztián, Dedovity Tomity Dina, Dimitrov Nikoletta, Dudás Dániel, Đurović Milena, Greguss Lilla, Gresák Lea, Gulyás Gabriella, Kovács Emil, László Roland, Lőrik Izabella, Lévay Csenge, Lőrincz Rebeka, Lukács Ramóna, Szabó Szandersz, Tőke Ádám és Vajda Sztella, a videotechnikában pedig a Dinovizija volt a társulat segítségére.

Greguss Zalán és Ralbovszki Csaba azt is beharangozta, hogy érkezik a Hair:

– Még ebben az évadban hozzáfogunk. Elöljáróban annyit, hogy ez egy nagy népkörös buli lesz, nemcsak a fabulások vesznek részt rajta, hanem a táncosok is. Sokan szerepelnek majd benne – jelentették be a csoportvezetők.