2024. április 26., péntek

Történelmi tett, negatív előjellel

Potápi: Elfogadhatatlan Tőkés László állami kitüntetésének visszavonása

Tiltakozását fejezte ki a nemzetpolitikai államtitkár hétfőn Tőkés László román állami kitüntetésének visszavonása miatt, amely szerinte jól illeszkedik a magyar tisztviselők, képviselők elleni fellépések sorába. Potápi Árpád János az Emberi Méltóság Tanácsának elnökével közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az elmúlt 25-26 évben senki nem kérdőjelezte meg Tőkés László kiállását és azt a bátor tettet, amelynek köszönhetően Temesvárott elindult a román forradalom, és felszámolták az egyik legkegyetlenebb kommunista diktatúrát.

Potápi Árpád János (Ótos András felvétele)

Potápi Árpád János (Ótos András felvétele)

„Ha ez nem lett volna, ma nem beszélhetnénk demokratikus Romániáról” – mutatott rá.

Hozzátette: Klaus Iohannis tette, azaz a kitüntetés visszavonása is történelmi tett, de negatív előjellel. Mindez jól illeszkedik abba a sorba, ami a román belpolitikában az elmúlt 1-1,5 évben zajlik. Románia politikai értelemben jelentősen visszalépett, folyamatos a magyar tisztviselők és önkormányzati vezetők meghurcolása, megvádolása, és olyan légkör alakult ki, amelyben a magyar szereplők egyre kevésbé tudnak érvényesülni.

Kitért a magyar válaszra is, amellyel Tőkés László magyar becsületrendben részesült és megjegyezte: ezt az elismerést rajta kívül eddig csak Tamás Aladárné kapta meg.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke szerint a kitüntetés visszavonása túlmutat Tőkés László személyén, üzenet Magyarországnak és a magyar nemzetnek, egyúttal kísérlet a romániai forradalom relativizálására. A döntés jogtalan, méltatlan, szégyenteljes, jogilag megkérdőjelezhető és politikailag motivált – összegzett.

Kiemelte: Tőkés László román forradalomban játszott szerepét a világon mindenütt elismerik. A román államfő ezzel „elveszítette a gerincét”, a magyarok nagyon bíztak benne, de semmilyen gesztust nem tett irányukba.

Lomnici Zoltán felidézte petícióját is, amelyet az erdélyi magyarok jogairól nyújtott be, és amelynek nyomán az Európai Parlament megkezdte a vizsgálatot. Megjegyezte: az első közmeghallgatás az ügyben április 5-én lesz.

Klaus Iohannis román elnök március 3-án vonta vissza Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát, aki azt 2009-ben kapta meg az 1989-es forradalom és a romániai rendszerváltás elindításában betöltött történelmi szerepéért.

Vizi E. Szilveszter (Fotó: duol.hu)

Vizi E. Szilveszter (Fotó: duol.hu)

Vizi E. Szilveszter visszaadja a Románia Csillaga kitüntetését

Vizi E. Szilveszter, a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke visszaadja a Románia Csillaga tiszti fokozata érdemrendjét, miután Klaus Iohannis román elnök visszavonta Tőkés László román állami kitüntetését.

Vizi E. Szilveszter az MTI-nek hétfőn elmondta: döntéséről levélben tájékoztatta Románia budapesti nagykövetét. Ebben kifejezte meglepetését és mélységes csalódását, hogy Románia államfője visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga kitüntetést. Kitért Tőkés László romániai forradalomban játszott szerepére. Az államfő tette azt sugallja, Ceausescu szellemiségének valamiféle rehabilitációja jelenik meg Romániában – mutatott rá Vizi E. Szilveszter.

Vizi E. Szilveszter 2006-ban tudományos tevékenysége elismeréseként kapta a díjat Traian Basescu akkori román elnöktől.

Nyitókép: Potápi Árpád János (Ótos András felvétele)