2024. március 19., kedd

„A balkáni útvonalról szóló döntésnek nem volt alternatívája"

Miután Ausztria nagyszámú menekültet fogadott be, nem volt könnyű meghoznia a balkáni migránsútvonal lezárásáról szóló döntését, de nem volt más alternatíva - jelentette ki Heinz Ficher osztrák államfő pénteken a horvátországi Varasdon (Varaždin), ahol háromoldalú informális találkozót tartottak Kolinda Grabar-Kitarović horvát és Borut Pahor szlovén, illetve az osztrák államfő között.

A balkáni útvonal - Menekültek Šidnél (Ótos András felvétele)

Nemrég még létezett a balkáni útvonal - Menekültek Šidnél (Ótos András felvétele)

A megbeszélés egyik fő témája a menekültválság és a balkáni útvonal lezárása volt. A múlt héten a nyugat-balkáni útvonalon található országok az osztrák szigorításokat követően fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni. Ennek nyomán tízezernél több migráns ragadt a görög-macedón határon, a senki földjén, embertelen körülmények között.

Az osztrák államfő a munkamegbeszélést követő sajtótájékoztatón kijelentette: "ezt az utat választottuk, ugyanakkor soha nem szabad elfelejtenünk, hogy szükség van emberiességre, a menekültek igénylik a segítségünket és figyelmünket, és a menekültjog az egyik legrégebbi jog Európa történelmében".

Hozzátette: ha az európai menekültválságról van szó, akkor nem kerülhető meg a szolidaritás. Egyetlen európai uniós ország, még Németország és Franciaország sem tudja egyedül megoldani a menekültproblémát - hangsúlyozta.

Ausztria 1956-ban, a magyar forradalom leverése után is szembesült menekültproblémával, majd 1992-95 között is, amikor Boszniából fogadott be menekülteket, akik a délszláv háború elől menekültek, de ami most történik, felülmúlja a korábbi problémákat, erre a jelenségre Ausztria nem volt felkészülve - fejtette ki.

Borut Pahor szlovén államfő szerint az ilyen találkozóknak nagy jelentőségük van, mert a problémákról beszélni kell, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az ilyen párbeszédek a szomszédos országok között folytatódjanak.

Ha nem lett volna párbeszéd, nem sikerült volna megoldást sem találni a balkáni útvonalra - nyomatékosította Pahor.

Kolinda Grabar-Kitarović aggodalmát fejezte ki a menekültválság miatt, különös tekintettel a görög-macedón határon kialakult helyzetre, valamint bejelentette, hogy szlovén kollégájával együtt a közeljövőben látogatást tesznek Macedóniában.

A horvát parlament pénteken szavazott volna az államhatár védelméről szóló törvény és a védelmi törvény módosításáról, amely szerint a hadsereg kivételes és különleges helyzetekben segítséget nyújthat a rendőrségnek a határok védelmében, amennyiben egy nagyobb migrációs nyomás miatt nemzetbiztonsági veszély vagy humanitárius katasztrófa fenyeget, de a voksolást a törvényhozás végül hétfőre halasztotta.