2024. április 26., péntek

Megbírságolták a marosvásárhelyi autonómiatüntetés szervezőit

Megbírságolta a székely szabadság napja alkalmából tartott marosvásárhelyi megemlékezés, felvonulás és tiltakozás szervezőit a csendőrség. A fő szervezőkön kívül még nyolcvannégy embert bírsággal sújtottak.

Rendőrök a tüntetésen eltávolíttatják a székely zászló hegyes rúdvégződését (Fotó: MTI)

Rendőrök a tüntetésen eltávolíttatják a székely zászló hegyes rúdvégződését (Fotó: MTI)

Az MTI az érintettektől megtudta, hogy Izsák Balázsnak, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökének a nevére 10 ezer lejes (több mint 2200 euró) bírságról szóló jegyzőkönyvet, László Györgynek, a Marosszéki Székely Tanács elnökének a nevére pedig hatezer lejes (több mint 1300 euró) bírságról szóló jegyzőkönyvet kézbesítettek szerdán.

A csendőrség Izsák Balázsnak azt rótta fel, hogy nem iktatta a csendőri egységnél is a rendezvény előtt legkevesebb 48 órával a rendezvény lezajlásáról szóló nyilatkozatot, és a székely vértanúk emlékművénél tartott megemlékezés után „engedély nélkül szervezett” felvonulást a prefektusi hivatal elé.

László Györgynek – aki a szervezők által biztosított önkéntes rendfenntartók munkáját irányította – azt rótták fel, hogy szervezőként részt vett az „engedély nélküli” felvonuláson.

A csendőrség írásos figyelmeztetésben részesítette Gáspár Sándort, a székely szabadság napjának programjáért felelős szervezőt is.

Izsák Balázs elmondta, mindenképpen megtámadja a bírságolási jegyzőkönyvet a bíróságon.

A fő szervezők mellett még nyolcvannégy embert bírságoltak meg összesen 70 800 lej (több mint 15 700 euró) értékben a székely szabadság napja marosvásárhelyi megemlékezés és tüntetés videofelvételeinek a tanulmányozása után – tudatta a román csendőrség marosvásárhelyi mobil egysége csütörtökön közleményben. A közlemény szerint 50 embert azért bírságoltak meg, mert az érintettek „be nem jelentett, be nem iktatott, vagy tiltott tömegrendezvényt szerveztek; szervezőként nem léptek fel a tömegrendezvény megszakítása érdekében akkor, amikor azt tapasztalták, hogy a közrend és a csend megzavarására alkalmas cselekedetek történtek. Rajtuk kívül 34 embert csendháborításért bírságoltak meg.