2024. április 27., szombat

Urbán András Zomborban rendez

A zombori Népszínház társulata jövő kedden, március 22-én mutatja be az Urbán András rendezte Gogoland című darabot. Előzetesként a tegnapi sajtótájékoztatón hallhattunk a Herceg János disztópikus regénye nyomán készülő előadásról.

Mihajlo Nestorović színházigazgató fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a zombori teátrum három éven át csalogatta a jeles rendezőt a városba, ami végre megtörtént, a színház 2015/2016-os idényében a hatodik, fönnállása óta az 513. bemutatót Urbán viszi színre.

A szerb nyelvű előadásról a rendező egyebek közt a következőket mondta:

– Sokkal nagyobb nyitottsággal fogadott a zombori társulat, mint amire számítottam. Őszinte, nyitott és kreatív folyamat vége felé tartunk, amely inspirál és ösztönöz, közös munka, hiszen nem egy hagyományos regényfeldolgozást állítunk színre, hanem formabontó módon összegezzük a múltra és a jelenre utaló meglátásainkat. A korszerű színpadi esemény során természetesen megjelenik Herceg alakja is, Gyarmati Kata dramaturg segítségével igyekeztük a darabba hozni a szerző emberi tartását, a változásokra szomjazó írót, illetve mindazt, amit személye jelentett íróként, szerkesztőként Vajdaság és Zombor közéletében egyaránt. A színház nem múzeum és nem is tudományos tanácskozás, hanem egy színpadi történés, ami reflektál a jelenünkre. A Herceg-mű nyomán, ami a művész és a hatalom viszonyát taglalja, remélhetőleg azt is meg tudjuk mutatni, hogy milyen a színház és a közönség kapcsolata és viszonya, miközben az előadók mégsem önmagukat jelenítik meg, hanem a darab szereplőiként lépnek a közönség elé. A darabot élő zene kíséri, előadói Nemanja Bubalo és Lazar Lazarević, a zeneszerző Irena Popović. Nem betétdalokról, hanem songokról van szó, amelyek szervesen illeszkednek az előadásba.

Gyarmati Kata Herceg János munkásságának társadalmi jelentőségéről beszélt, kiemelve, hogy a Gogoland mellett egyéb Herceg-szövegeket is bevontak a darab fölépítésébe, igyekeztek a szövegek mögé nézni, hogy miként gondolkodott, vélekedett a dolgokról, amelyek foglalkoztatták.

– Herceg nem volt kimondott forradalmi alkat, de fontos dolgokat cselekedett. Munkáit olvasva leszögezhető, hogy időközben semmi se változott a társadalomban. Ez persze közhely, ezért mi azt tettük föl tétként magunknak, hogy az ő negatív utópiáját a színpadon szembesítsük a jelenünkkel – mondta a dramaturg.

A sajtótájékoztatón részt vevő színészek egyöntetűen arról számoltak be, hogy Urbán színháza teljesen más, mint az az iskola, amelyben ők nevelkedtek. Most megérezték a fölszabadultság színpadi erejét, a kreativitás burjánzását, a kezdeményezés lehetőségét, és konfliktusmentesen dolgoznak a rendezővel és a dramaturggal. Az egykor a zombori társulathoz tartozó, ma a Szerb Nemzeti Színház vezető színésze, Nenad Pećinar, a darab vendégjátékosa kiemelte, hogy korábbi darabjai során folyton kétséget érzett, mi is lesz a próbák végeredménye, most ilyen kételyei nincsenek, tökéletesen bízik a rendező és a dramaturg, illetve a társulat közös koncepciójában, ami számára is új horizontokat nyitott.

A Gogoland rendezője és díszlettervezője Urbán András, jelmeztervezője Marina Sremac. A szereplők: Biljana Keskenović, Branislav Jerković, Ivana V. Jovanović, Milica Janevski, Nenad Pećinar és Saša Torlaković.

A zombori Népszínház a Gogoland március 22-i bemutatóját másnap ismét színre viszi.