2024. május 8., szerda

Március 15-i megemlékezés Nagybecskereken

Március 15-i műsort mutattak be hétfőn este a nagybecskereki Petőfi MME székházában. A rendezvényt közösen szervezte a Petőfi, az Emmanuel kamarakórus, a Madách Amatőrszínház és a Boldogasszony Iskolanővérek Nagybecskereki Leánykollégiuma.

Szavalatokkal és dalokkal elevenítették fel a március 15-i eseményeket. Ahogy Balázs Ilona, a Petőfi MME elnöke mondja, a hagyományos rendezvénnyel, a múltból merítve próbálják összehozni Nagybecskerek magyarságát.

(Fotó: Kecskés István)

(Fotó: Kecskés István)

A megemlékezésen részt vettek a Boldogasszony Iskolanővérek Leánykollégiumának kollégistái is.

– Úgy gondolom, hogy nekünk ott a helyünk mindenhol, ahol a katolikus egyháznak valamilyen ünnepe, vagy valamilyen megmozdulása van, illetve ott kellene lennünk mindenhol, ahol a magyarságunkat megéljük, vagy ünnepeljük – mondta Koncz Julianna nővér, kollégiumvezető.

A közös múltra való emlékezés egyaránt jelentős a Kárpát-medence, s a világ bármely részén élő magyar közösség számára. Jenovay Lajos, a Madách Amatőrszínház társulatának vezetője mondja, a szórványban élő magyarság számára is ugyanolyan jelentőséggel bír ez az ünnep, mint a tömbmagyarság számára – mert közös ünnepünkről van szó.

A műsorban fellépett Britka Erzsébet, Lackó Márta, Csíkos Dániel, Márton Leonárd, Jenovay Lajos, az Emmanuel kamarakórus – Konrád Emma vezényletével és Rontó Márta zongorakíséretével, valamint a Petőfi veterán néptánccsoportja.