2024. április 26., péntek

Tüsszögő tyúkok és színes tollak

Élesedik a kampány, most éppen Tadić és Vučić háborúzik

Valóságos nyilatkozatháború alakult ki Boris Tadić korábbi államfő és Aleksandar Vučić jelenlegi kormányfő között arról, kinek az „idejében”, vagyis hatalma alatt éltek rosszabbul a polgárok. Miután Tadić hétfő este azt találta mondani, hogy ma sokkal nagyobb a szegénység az országban, mint amikor ő volt az elnök, Vučić ma válaszában közölte, hogy Tadićnak halvány fogalma sincs a gazdaságról, hiszen az ő idejében esett vissza a leginkább a termelés, csökkent a bruttó hazai termék. Hozzátette: Tadić annyit ért mindehhez, hogy az árvíz idején Leskovacon afelől érdeklődött, megfáztak-e a tyúkok.

Tadić újra reagált, s azt mondta, úgy látszik, Vučić négy éves hatalomgyakorlást követően sem képes beismerni, hogy felelősség terheli az országban uralkodó katasztrofális helyzetért, minden rosszért továbbra is azok a felelősek, akik előtte voltak hatalmon, ugyanakkor ahhoz nagyon is ért, hogy más tollával ékeskedve nagy csinnadrattával nyisson meg olyan gyárakat és adjon át olyan utakat, melyek elkészülésében semmilyen érdeme sincs, csupán annyi, hogy a befejezett munka örömére fényképezkedik a médiumokban.

Az erre adott válaszában a kormányfő (a Szerb Haladó Párt elnöke) már a Demokrata Párt jelenlegi elnökének, Bojan Pajtićnak is üzent, s azt mondta, mindketten megmutatták mire képesek, amíg kormányban voltak. Tadić reakciója ezúttal sem maradt el: minden, amivel ma Szerbia az árvíz ellen védekezik, korábban épült ki. „A demagógia csúcsa, hogy Vučić ma humorizál a trgovištei baromfifarmot ért árvíz kapcsán, amikor a korábbi szerb vezetőség gondoskodni próbált az ott keletkezett károk elhárításáról” – jelentette ki a mai Szociáldemokrata Párt elnöke.