2024. április 27., szombat

Mezőgazdasági vásár volt Szentmihályon

Szentmihályon szombaton hatodik alkalommal szerveztek mezőgazdasági vásárt. A József Attila MME nagytermében harminc kiállító mutatta be a termékeit.

Mezőgazdasági gépeket is bemutattak (Fotó: Kecskés István)

Mezőgazdasági gépeket is bemutattak (Fotó: Kecskés István)

A kilencszáz lakosú bánáti faluban élők többsége kertészettel és ipari növények termesztésével foglalkozik. Termékeik eljutnak Vajdaság minden nagyobb városába és a belgrádi zöldségpiacra is. Ahogy Kiss Izabella szervező mondja, a rendezvény jó alkalom a gazdálkodóknak, hogy időben megismerjék a magtermelők legújabb kínálatát, a mezőgazdasági szereket, a műtrágyakínálatot, a mezőgazdasági gépezetet. Az idén kisebb kapacitású, ipari feldolgozásra szolgáló gépet is bemutattak.

Ahogy Tóth Ernő tanácselnöktől hallottuk, az utóbbi években sok kertész áttért az ipari növények termesztése. A mostani helyzet azonban a kisebb gazdálkodókat nehéz helyzetbe juttatta és az elvándorlás innen is egyre érezhetőbb.
Juhász Bálint, tartományi gazdasági titkárság titkárhelyettese a helyi szintű vásárok fontosságát hangsúlyozta, mert a kistermelők csak itt tudnak megmutatkozni. A mezőgazdasági vásár jó lehetőség volt a Prosperitati Alapítvány számára is, hogy felhívja a figyelmet a március 31-éig nyitva levő pályázatokra.
Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár szerint az ilyen kiállítások hatványozottan fontosak a szórványban élő termelőknek. A találkozások az információcsere szempontjából is fontosak, ugyanis a környező falvakban élő kertészek a nagybecskereki zöldségpiac fő ellátói. Ahogy Bálint János szentmihályi kertész mondja, az újdonságok megismerése mellett fontosak a termelők találkozói, mert minden információ sokat ér.
A szentmihályiak bemutatták a saját termékeiket is. Akár csak a legkisebbek, akiknek a többsége már iskolás korában besegít a családi gazdálkodásba.