2024. április 27., szombat

Ne permetezzék a virágzó gyümölcsöt!

Az apatini Dunav Méhészegyesület fölhívja a mezőgazdák figyelmét, hogy ne permetezzék virágzás idején a gyümölcsöket. A méhészek szerint ugyanis ezzel kettős kárt okoznak a termelők. Elmondásuk szerint bizonyított tény, hogy a virágzás alatti permetezés semmilyen eredménnyel nem jár, viszont megmérgezi a beporzást segítő méheket.

– Amennyiben méhek is részt vesznek a beporzásban, 30–45 százalékkal emelkedik a terméshozam. Az almánál 30, a földiepernél 35, a meggynél 40, a szilvánál 42, a málnánál 45 százalékos a hozamnövekedés – mondják az egyesületben.

Egyébként a növényvédelmi törvény teljes mértékben tiltja a méhekre ártalmas vegyszerek használatát virágzás idején. Ugyanez a törvény kártérítést is előirányoz, amelyet azon mezőgazdasági termelőknek kell fizetniük, akik miatt elhullnak a méhek, ennek összege kaptáronként akár 30 000 dinár is lehet. Emellett büntetésre is számíthat, ha magánszemély okozza a kárt a méhészeknek, 35–50 ezer dinárig terjedő összegben, vállalkozók esetében ennek tízszerese a büntetés, a jogi személyekre pedig akár egymillió dináros bírság is kiróható.

– A valós megoldás nem a büntetés és a kártérítés, hanem ha a mezőgazdasági termelők és a méhészek kölcsönösen megértik egymás érdekeit, és virágzás idején a földművesek nem permetezik ültetvényeiket – vélik a méhészegyesületben.