2024. április 26., péntek

Takarékosság és energiahatékonyság

Újvidéken megkezdődött az Energiaügyi és Befektetési Napok rendezvény

A világ minden részéről 1998. március 5-én Ausztriában egy csapat szakember azért gyűlt össze, hogy vitát kezdeményezzen az energiahatékonyság kérdéskörében. Azóta március 5-ét az eneregiahatékonyság világnapjaként tartjuk számon.

– Szerbia a többi ország átlagánál kétszer több energiát használ, ezért nem sok okunk van ünnepelni az energiahatékonyság világnapja alkalmából, de annál nagyobb szükségünk van a maihoz hasonló rendezvények megtartására. Az energiahatékonyság nem az életminőség javítását célzó kompromisszumot jelenti, hanem észszerű viselkedést, ami szavatolja az eddigi szolgáltatások nyújtását, de ami fontos, kevesebb energia felhasználásával – nyilatkozta Nenad Stanković tartományi energia- és ásványinyersanyag-ügyi titkár az Energiaügyi és Befektetési Napok megnyitóján. A kétnapos rendezvényt a Tartományi Energia- és Ásványinyersanyag-ügyi Titkárság, a Közép-európai Fejlesztési Fórum (CEDEF), az Újvidéki Vásár és a Color Press Group szervezte.

– Az Úvidéki Vásár feladata elsősorban az, hogy olyan légkört teremtsen, amelyben a gazdasági szféra szakemberei meg tudják vitatni a legidőszerűbb gazdasági és befektetési kérdéseket – mondta Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója.

Slobodan Cvetković, Nenad Stanković és Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere

Slobodan Cvetković, Nenad Stanković és Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere

Ana B. Bovan, a Közép-európai Fejlesztési Fórum elnöke kifejtette, hogy az árvízekre való tekintettel egyrészt nem a legjobb időpont az energiaügyi befektetésekről beszélni, de ennek ellenére fontos megvitatni az infrastrukturális beruházásokat.

Robert Čoban, a Color Press Group elnöke arról szólt, hogy a folyamatosan ismétlődő árvizek is rámutatnak arra, hogyan viszonyulunk a természethez, és hogy milyen fontos megvitatni a megújuló energiaforrások kérdését.

Nenad Stanković titkár elmondta, hogy az idei Energiaügyi és Befektetési Napok fő témája az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások. A szakemberek, a potenciális befektetők és a helyi önkormányzatok képviselőinek részvétele remélhetőleg hozzájárul az energiatakarékosság ügyének előmozdításához.

– A Tartományi Energia- és Ásványinyersanyag-ügyi Titkárság ma az Újvidéki Vásáron három projektet mutatott be: két tanulmányt és egy szoftvert. A tartományi tikárság segítségével kidolgozott tanulmányokat 2015 folyamán készítették. Az egyik tanulmány a vajdasági biotermális energia kihasználásáról szól, és a Belgrádi Egyetem Bányászati Geológiai Kara dolgozta ki. A másik tanulmány a vajdasági biomassza felhasználási lehetőségeit vázolja, és az Újvidéki Egyetem Technológiai Kara dolgozta ki. A harmadik bemutatott projekt olyan számítógépes szoftver, amely eneregiahatékonyság szerint osztályozza a Vajdaságban található középületeket. A szoftverhez a tartomány minden helyi önkormányzata ingyen hozzáférhet – magyarázta Stanković.

Zavargó Zoltán, az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának tanára és az Energiahatékonysági Klaszter elnöke szerint az energiahatékonyság nagyon fontos, sajnos Szerbiában nem fordítanak rá elég figyelmet.
– Először a takarékosság elvét kellene batartani, és csak akkor lehetne energiahatékonyságról beszélni. A maihoz hasonló rendezvények nagyon jók ennek a kérdésnek a megvitatására, de nem elegendőek. A társadalomban nem elég a környezettudatosság kifejlődése, hanem összefogásra is szükség van, hogy takarékoskodni tudjunk az energiával. Lehet, hogy sokan szigetelik a házukat, de egy felülről irányított, jó rendszer hiányában ez nem kielégítő intézkedés. Jóval több pénzt kellene fordítani az energiahatékonyságra. Az egész országot energiatakarékossá tenni nagyon hosszú folyamat, ezért minél előbb el kell kezdeni – nyilatkozta Zavargó.